Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[10.04.2014]

АКТИВНОСТ НЕ САМО ПРЕЗ „СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА”

На 9.04.2014 г. служители от Общинско горско предприятие заедно със зам.-кметовете на Община Ихтиман г-н Георги Илиев и инж. Тони Кацаров, се включиха в залесяване по повод отбелязването на Седмицата на гората. Засадени бяха фиданки червен дъб / Quercus rubra/ в местността „Бахчата”.

Това предшества мащабното залесяване от спечеления проект по Мярка 223 – „Първоначално залесяване на неземеделски земи” близо до с. Веринско по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. По тази мярка се предоставят финансови средства в размер на 355 824 лв. Предвидените дейности по проекта съответстват на Мярка 3 „Горски ресурси” по Приоритет 2 „Промотиране на природните и културни ресурси” на Общински план за развитие 2007-2013 г. на Община Ихтиман. Предмет на проектираното залесяване са имоти, собственост на общината, представляващи изоставени земеделски земи. Залесяването ще бъде с фиданки зимен дъб, бук и сребролистна липа на 1033,43

дка. Срокът е до 15 август 2015 г. Освен постигане на положителен екологичен ефект като предотвратяване ерозирането на терените ще се създадат допълнителни зелени площи за задържане на земните маси в чашката на микроязовира с цел по-дълготрайното му използване.

Инж. Радослав Петров, директор на Общинско горско предприятие, каза пред присъстващите: „Седмицата на гората се отбелязва всяка година през първата пълна седмица на месец април. За първи път „Седмица на гората” е чествана през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите в България се провежда така нареченият празник на залесяването. Тази година събитието преминава под мотото "С богато наследство към отговорно бъдеще" и е посветено на 135 години от създаването на националната горска служба в България, 115 години горски печат и 105 години от създаването на лесовъдското сдружение.”

„През изминалия период на територията на общинските гори не са възникнали сериозни повреди от абиотични фактори - пожари, ветровали, снеговали, ветроломи и снеголоми – отбеляза той. - С преструктуриране на предприятието можем да кажем, че се засили охраната на горите и незаконните сечи в Общински гори - намаляха осезаемо. Това беше констатирано и от проведената през месец октомври комплексна проверка от РДГ София. Към края на месец октомври са издадени 100 бр. констативни протоколи, 92 бр. акта за установяване на административно нарушение, 51 бр. наказателни постановления. През периода 11-17 февруари съвместно със служители на Дирекция жандармерия и РПУ Ихтиман са проведени съвместни акции по констатиране и преустановяване на нарушения в горските територии. Напълно са задоволени нуждите на местното население от дърва за огрев, като със социален аспект цената на дървата за огрев не е променена и е 50 лева на пр.мЗ заедно с доставката при реални пазарни цени около 60 лева на пр.м3. В стойностно изражение в приходната част плана е преизпълнен.”

Инж. Радослав Петров поздрави служителите и благодари за подкрепата на Общинското ръководство относно стопанисването на близо 13000 ха гори общинска собственост. Приоритет за Общинско горско предприятие е задоволяването на местното население с дърва за огрев, но освен перо в набирането на средства за общинския бюджет, продължава да изпълнява и други функции - осигурява рекреационни ползи за обществото, защита на почвите, на водите, пречистване на въздуха и не на последно място - осигурява заетост.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ