Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.12.2009]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ В СГРАДИ С МАСОВО СЪБИРАНЕ НА ХОРА ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ

Предстои честването на Коледа и Нова година. Настроението на хората е приповдигнато. Колективите на отделни фирми организирано посещават увеселителни заведения, като често капацитета на същите е изцяло запълнен. Това обаче понякога крие известни рискове по отношение осигуряването на пожарната и аварийна безопасност на обекта и запазването на живота и здравето на посетителите.

Какви са най-честите опасности. Въпрос, на които често не се замисляме, но практиката и поуките от миналото са достатъчно красноречиви, за да си го зададем.

- Най-голямата опасност идва от факта, че се струпват много хора на едно място, което е предпоставка за затруднено евакуиране на пребиваващите. Затова при посещение на такъв обект, особено ако забележите , че капацитета му е изчерпан, преди да започнете увеселителната част, внимателно се запознайте с обстановката. Вижте наличните изходи. Направете си сметка при необходимост от бързо напускане къде е най.близкият изход. Убедете се, че същия работи и не съществуват никакви препятствия до неговото достигане. Помислете, че може да се наложи да достигнете до него при спряно осветление и липса на видимост.

- Често при празнуване на споменатите празници се използват различни пиротехнически средства. Нашия съвет е – Вие не използвайте такива средства, особено в помещенията. Макар и с малък заряд, все пак това са изделия, които могат да причинят наранявания, задимяване и понякога пожари.

- Паленето на бенгалски огън и особено хвърлянето на остатъците на неподходящи места може да предизвика възникването на пожар.

- Украсата на коледната елха може да предизвика нежелани последици, особено ако е свързана с използването на открити огнеизточници. Поставянето на мигащи светлини също крие рискове, ако използваните проводници не са добре изолирани и създават предпоставка за възникването на къси съединения.

Спазвайки тези основни правила, риска от възникване на пожари чувствително ще намалее и Вие ще можете приятно да се насладите на честването на празниците.

Инспектор ІІ инж. Метанов

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ