Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.03.2014]

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Днес се проведе заключителна пресконференция по Проект „Повишаване на професионалната квалификация на служителите в общинска администрация- гр. Ихтиман-гаранция за професионализъм и развитие” по договор с рег.№А12-22-189/04.04.2013 г.

Оперативна програма: „Административен капацитет” (ОПАК)

Приоритетна ос ІІ. „Управление на човешките ресурси”

Подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”

Бюджетна линия BG051PO002/12/2.2-07

Общата цел на проекта бе „Повишаване на квалификацията на служителите в общинска администрация - гр. Ихтиман за по добро управление на човешките ресурси”, която цел е в унисон със стратегическата цел на ОПАК – „Подобряване на работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост” и целта на Приоритетна ос ІІ на ОПАК – „Подобряване на управлението на човешките ресурси и повишаване на квалификацията на служителите в държавната администрация, съдебната система и структурите на гражданското общество”, и на подприоритет 2.2 „Подобряване на професионалната компетентност на служителите в администрацията за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията.”

За изпълнението на общата цел бяха формулирани и следните специфични цели:

- Повишаване на квалификацията на служителите в администрацията на общинско ниво чрез обучение;

- Подобряване на ефективността на работата и повишаване капацитета и компетентността на управляващите и експертни общински служители за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията;

- Повишаване на капацитета на служителите в общинската администрация за предоставяне на по-качествени и по-прозрачни административни услуги на гражданите и бизнеса.

Изпълнението на проекта включваше ефективно обучение на 60 служители от общинска администрация – Ихтиман.

Инвестициите в човешките ресурси са основни за постигане целите на Лисабонската стратегия. Успехът в работата на всяка една институция се дължи най-вече на качеството на човешките ресурси, които тя успява да привлече, запази и развие. Очакванията на гражданите и бизнеса към качеството на работа на държавните институции, както и изпълнението на задълженията им, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, изискват непрекъснато повишаване на уменията и компетенциите на служителите в държавната администрация. Това ще подпомогне изпълнението на формулираните цели за подобряване на административното обслужване и ще бъде постигнато добро управление на административните процеси в община Ихтиман.

Продължителността на проекта - 12 месеца, включваше изпълнението на три дейности. Първата, „Управление на проектните дейности” бе ключова за успешното изпълнение на целите на проекта в частност, като и за постигането на целите на ОПАК като цяло. Дейността включваше цялостната организация и управление на проектните дейности; функционалното разпределение на задълженията и контролните функции на екипа по проекта; изпълнение на процедурите и спазване на план-графика на дейностите; подготовка и реализация на процедурите за избор на изпълнител; осъществяване на мониторинг и отчетност на изпълняваните дейности и извършваните разходи; анализиране на напредъка на проекта и постигането на предвидените резултати; осъществяване на адекватни действия при възникване на непредвидени обстоятелства.

В рамките на Дейност 2 бяха удовлетворени нуждите на целевата група и потребностите на общинска администрация Ихтиман. В резултат на изпълнението на дейността бяха повишени знания и умения чрез осъществяване на предвидените специализирани обучения:

1. „Практически умения за ефективни комуникации” с номер ЕФ-8, от каталог 2013 г. на Института по публична администрация, за 10 служители;

2. „Управление на промяната, времето и стреса” с номер ЧР-5, от каталог 2013 г. на ИПА, за 10 служители;

3.„Софтуер за работа със специализирани системи - кадастър, имоти, наеми, каса, електронно деловодство ” - 5 дни, 40 часа, за 7 служители, отговорни за изготвяне и обработване на специализирани софтуерни системи;

4.„Машинопис” 3 дни, 24 часа присъствено и 40 часа самоподготовка, за 20 служители (въведение - 8 ч., развитие на умения - 16 ч., самоподготовка 40 ч.);

5.„Умения за работа в екип, делова комуникация и етика” изнесено обучение за 2 дни, 16 часа, за 40 служители, фокусирана необходимост за осигуряване на адекватен работен процес, партньорство и взаимодопълняемост на функциите и критичните звена в общинската администрация;

6.”Специализирано обучение за преминаване от МС Офис 2003 към използване на МС Офис 2010” - Електронен курс в SCORM стандарт, заедно с осигурена електронна платформа за управление и отчитане на електронно обучение, сертифицирана по SCORM 2004, 40 часа дистанционно, за 18 служителя, отговорни за прилагане на съвременни софтуерни решения за осигуряване на адекватен работен процес в общинската администрация.

Дейност 3 „Информация и публичност” на проекта обхваща всички останали дейности и способства за реализацията на проекта в условия на пълна прозрачност и информация на всеки етап чрез предвидените в рамките на изпълнение на дейността пакет от мерки за популяризиране на проекта и информиране на широката общественост за резултатите от него. В рамките на тази дейност се включват мерки за визуализация и публичност относно конкретните цели, дейности и резултати на проекта. Дейността за информация и публичност на осъществявания проект и финансовия принос на ЕСФ бе възложена на изпълнител с предварително определени детайли от възложителя, в пълно съответствие с процедурите предвидени в ЗОП. Община Ихтиман предостави информация и осигури публичност на изпълнявания проект чрез използване на подходящи комуникационни средства. Бяха спазени правилата за визуализация при оформянето на всички документи по проекта, бяха изработени и разпространени 300 броя информационни брошури. Изготвен бе транспарант за визуализация на изпълнението на дейностите; публикации в местни и регионални медии. Осъществена бе начална пресконференция , а в края на изпълнението на проекта – още една. Всички дейности, свързани с осигуряването на необходимата информация и публичност по проекта са съобразени с изискванията към бенефициентите по ОПАК. По този начин ще бъде постигната една от основните цели на Структурната помощ - публичност и информираност на широката общественост в процеса на усвояване на средства от бюджета на ЕС.

Осъщественият проект целеше да подобри ефикасността и ефективността на работата на общинската администрация чрез повишаване на квалификацията на служителите в администрацията на общинско ниво чрез провеждане на набор от обучения. Общинските администрации са най-близо до хората и прилагат политиките на държавната власт. Това означава те да се компетентни, ефективни и ефикасни. Общинските администрации прилагат на практика в голяма степен законодателството на местно ниво. Те са пресечената точка, между гражданите, централната и областна администрации. Тяхното ниво на компетентност, познания, умения показва и нивото на местната власт, укрепва институцията като важен елемент в общността. Необходимостта от работа в тази насока е огромна. Трябва да се възстанови доверието и уважението към институциите.

Проектът „Повишаване на професионалната квалификация на служителите в общинска администрация-гр.Ихтиман-гаранция за професионализъм и развитие” ще бъде естествено продължение и надграждане по посока повишаване на компетентността на общинската администрация, обуславяйки необходимостта от инвестиции в тази насока и приноса на Оперативна програма „Административен капацитет”. Нуждата от цялостна модернизация на работните процеси в условията на членство в ЕС и обхващане на дейности за подобряване на управлението на човешките ресурси в администрацията изискват непрекъснато повишаване на уменията и компетенциите на служителите в администрация. Очакванията на гражданите и бизнеса са насочени към качеството на работа на държавните институции, както и изпълнението на задълженията им, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ