Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.03.2014]

ПРОТИВОПОЖАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗВЪРШВАН НА ОГНЕВИ РАБОТИ. ОПАСНОСТИ, СВЪРЗАНИ С НЕПРАВИЛНОТО БОРАВЕНЕ С АПАРАТИ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОГНЕВИ РАБОТИ

С настъпването на пролетта все по-често се налага на хората да прибягват до извършване на огневи работи с цел ремонт на огради, врати, автомобили, нарязване на метални конструкции и пр. Оживява се строителството на сгради и съоръжения, където също се използват отделни съоръжения за извършване на огневи работи. Това обаче крие редица опасности от възникване на пожар. При пожари, възникнали от огневи работи се нанасят не само материални щети, но се е стига и до човешки жертви, особено когато се заваряват или нарязват съдове за съхранение на горива, същите обикновено се предхождат от взрив.

Опасността се крие най-вече в следното:

- Преди всичко се наблюдава, че „специалисти” в това отношение може да се видят навсякъде. Хора без нужната квалификация, използвайки нестандартни самоделни уреди се „пробват” в професията, без да спазват елементарни противопожарни изисквания.

- Хора притежаващи нужната квалификация пък понякога надценяват своите възможности и пренебрегвайки задължителни условия за пожарна безопасност също допускат грешки.

Извършването на огневи работи е процес свързан с отделянето на голямо количество топлина водещо до разтопяване на металите. Този процес е пожароопасен както по време на извършването му ,така и след това до изстиване на метала. Ето защо противопожарните мерки, които се вземат трябва да са адекватни на всички фази от извършването на дадена огнева работа, както преди, така и по време, и след завършването на огневите работи.

Ето някои по-важни съвета, които могат да се дадат по това направление:

- За извършване на огневи работи се допускат само квалифицирани лица, преминали инструктаж.

- Огневите работи се извършват със стандартни и технически изправни заваръчни апарати.

- На местата, където се извършват огневите работи, в зависимост от конкретните условия, се осигуряват уреди и средства за гасене на пожар - пожарогасители, негорими противопожарни одеяла, а при наличие на противопожарни кранове и хидранти - водопроводни линии.

- Работниците, участващи в извършването на огневи работи, трябва да са обучени за работа с уредите и средствата за гасене на пожар.

- Местата, където се извършват огневи работи, предварително се почистват от горими материали в радиус най-малко 5 метра, а от леснозапалими и взривоопасни материали - в радиус не по-малко от 20 метра. Когато горимите материали не могат да бъдат отстранени, те се защитават от топлината и искрите с негорими екрани, паравани или се използва вода.

- При наличие на условия за изпарения на леснозапалими и горими течности и газове се осигурява вентилация, която намалява концентрацията на парите най-малко два пъти под долната граница на взривяване, което се установява с анализ и протокол.

- При наличие на отвори в хоризонтални и вертикални прегради, същите се уплътняват с подходящи негорими материали.

Н. Найденова,

главен пожарникар

Районна служба ПБЗН – Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ