Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.03.2014]

ТЪРЖЕСТВА, ПОСВЕТЕНИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ

В 10 часа на Централния площад Градски духов оркестър засвири патриотични маршове, а участници от Танцов ансамбъл „Слънце” извиха кръшни хора. След празничната литургия в църквата „Успение на Пресвета Богородица” в чест на Освобождението, граждани със знамена се събираха пред сградата на Община Ихтиман.

Празничното шествие до местността „Кръста” тръгна в 11 часа, предвождано от знаменосци с национални носии, Градски духов оркестър, официални лица и многобройно гражданство. От страничните улици още хора се присъединяваха към шествието. Около новия паметник вече чакаха най-нетърпеливите.

С химна на Република България започна тържественото честване на Националния празник – 3 март. Водещите откриха събитието, припомняйки историческото значение на тази светла дата за нашата Родина. Слово произнесе г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман, в което каза:

„Уважаеми съграждани!

На днешната дата българският народ празнува своето Освобождение!..

Трети март присъства в нашето съзнание, неповлиян от време, събития и превратности. Днес с гордост и признание си спомняме за първите строители на новоосвободената ни Родина, които са отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна идентичност…

Скъпи ихтиманци!

Днес, освен за да продължим 136-годишната традиция, имаме още един повод да се съберем на това място. За мен е особена чест и гордост на Националния празник на Република България да открия новия паметник, посветен на Освобождението в нашия град. За тези, които идват след нас, той ще бъде символ на саможертва, признателност, родолюбие и обединение. Този кръст ще напомня, че България е вечна, че има славно минало и ще пребъде през вековете! Искам публично да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи - на нашата млада съгражданка и скулптур Ели Петкова, която е автор на проекта; на Емил Церовски като изпълнител на строително-монтажните дейности; на фирма „Ягуар”; на общинските съветници и гражданите, които помогнаха с финансови средства!

Поздравявам всички присъстващи с Националния празник на Република България!

Нека да ни е честит и паметника на Руските освободители!”

Отец Йосиф и отец Виталий извършиха ритуал по освещаване на паметника, а г-н Калоян Илиев преряза трикольорната лента и официално го откри.

Тържеството продължи под звуците на патриотични песни , изпълнени от Градски духов оркестър, с поднасяне на венци и цветя от Община Ихтиман, Общински съвет, различни политически партии, съюзи, клубове, учебни заведения и граждани. Паметта на загиналите за освобождението на България бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание, с което тържествата приключиха.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ