Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[05.02.2014]

СЪВМЕСТНА СРЕЩА МЕЖДУ МВР, РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНАТА, НА ОБЩИНСКОТО ГОРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОМСКАТА ОБЩНОСТ

Набелязани са мерки за противодействие на посегателствата върху горския фонд.

В проведената днес работна среща от страна на вътрешното ведомство участваха гл. инсп. Мариета Иванова- директор на ОДМВР- София, гл. инсп. Владимир Сотиров- началник на РУП- Ихтиман, представители на отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП и областната дирекция. Останалите участници бяха кметът на община Ихтиман Калоян Илиев и неговите двама заместници, директорът на общинското горско предприятие, от страна на ромската общност- трима общински съветници и двама местни лидери.

Поводът за срещата беше възникнал през миналия месец конфликт между бракониери и горски служители, както и желанието на всички заинтересовани страни за намиране на оптимално решение за противодействие на незаконната сеч в региона. В тази връзка кметът изтъкна особено важната роля на представителите на ромската общност, които да сътрудничат на органите на реда и да спомагат за туширане на напрежението. Директорът на ОМВР- София също наблегна на взаимното разбирателство и навременна комуникация, като условия за постигането на общата идея, а именно- постигане на законов ред, спазван от всички граждани, независимо от техния етнос, както и нулева толерантност към извършителите на престъпления, теза, подкрепена категорично и от общинските съветници. Те нееднократно подчертаха изключително доброто си взаимодействие с РУП- Ихтиман, както и професионалните действия на полицаите при всеки случай на възникнало напрежение. Ромските лидери получиха уверението на гл. инсп. Иванова за справедливо разследване по образуваните досъдебни производства, както и че виновниците ще понесат своето наказание. По време на дискусията беше засегнат и въпросът с високата безработица сред ромското население, като допълнителен фактор за посегателства върху горския фонд. Като основни акценти за разрешаването на наболелия въпрос бяха очертани ролята на превенцията и спазването на закона, който важи с еднаква сила за всички граждани, независимо от техния етнос и служебно положение.

Участниците в срещата набелязаха няколко първоначални мерки, които да бъдат изпълнени във възможно най- кратък срок: стриктно прилагане на Наредба № 1 на община Ихтиман, касаещо движението на нерегистрирани каруци, разяснителни срещи между жителите на ромския квартал и техните лидери, пълно и ефективно сътрудничество с органите на реда и останалите заангажирани институции, проучване на възможности за включване на безработните в нови програми за заетост или в частни фирми, занимаващи се с дърводобив.

По същия въпрос се проведе и паралелна среща, инициирана от Районна прокуратура- Ихтиман със служители на общинското горско предприятие. На нея са обсъдени действията от страна на горските стражари при констатирано нарушение и как да не превишават служебните си правомощия.

Източник: http://www.odmvr-sofia.mvr.bg/Prescentar/Novini/nov_140205_01.htm

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ