Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.01.2014]

ЕКО-ДЕН В ИХТИМАН

Състезание, концерт и откриване на еко-парк в един ден

„Днешният еко-ден и всички планирани събития през него са част от проект на Община Ихтиман в партньорство с Община Палилула, гр. Ниш, Сърбия „Да живеем „зелено”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. – с тези думи г-н Георги Илиев, зам.-кмет на общината даде начало на събитията в събота, 18 януари. - В рамките на една година ние реализирахме редица дейности с представители на различни групи от населението на двете общини, които допринесоха за изграждането на капацитет за опазване на околната среда в трансграничния район и за възпитаване на култура за опазване на природните ресурси. Заедно с нашите приятели от Сърбия дискутирахме в сътрудничество проблеми и ключови въпроси от взаимен интерес с цел подобряване на териториалното сближаване. Устойчивото развитие на общините беше основната мотивация в работата ни. Обмяната на опит в областта на околната среда роди нови идеи и ни накара да правим планове за реализиране на нови проекти и осъществяване на мечти.

В този ден бихме искали да обединим интересите си като граждани на Община Ихтиман, да поговорим за природата като среда и източник на ресурси, от които живеем и в същото време да се позабавляваме с песните и танците на нашите млади таланти…

В рамките на проекта проведохме еко-конкурс за млади хора на тема „Да живеем „зелено” в Община Ихтиман и Община Палилула, организирахме изложби с най-добрите работи в Ихтиман и Палилула. Разработихме уеб-страница на проекта и проведохме широкомащабна кампания на тема „Да живеем „зелено”, Кръгла маса „Зелени” инвестиции и нови технологии в бизнеса” и др.

Днес ще бъде официално открит за ползване от младите хора и изграден Еко-парк на стадион „Ботев” в Ихтиман.

Тези дейности няма да останат само на хартия, защото вярвам, че малко или много те са ви накарали да се замислите върху екологичните проблеми.

Община Ихтиман и Община Палилула ще продължат своето партньорство в областите бизнес, култура, туризъм, екология, административен капацитет и всички близки теми между двата народа и това го доказва подписаното днес „Споразумение за дългосрочно партньорство” между двете общини…”

Г-н Г. Илиев благодари на всички, които са участвали активно в дейностите по проекта „Да живеем „зелено” - Възпитаване на култура за опазване на околната среда в двата трансгранични района Ихтиман и Палилула” по Приоритетна ос 2: Подобряване на капацитета за съвместно планиране, решаване на проблеми и развитие, Интервенция 2.2: Устойчиво развитие чрез ефективно използване на регионалните ресурси.

На входа на читалище „Слънце” бе подредена изложба с експонати от конкурса на екологична тема. Два отбора, от Община Ихтиман и Община Палилула, участваха в международно състезание по темата „Да живеем „зелено”, състоящо се от три кръга. В първи кръг бяха зададени въпроси, свързани с опазване на околната среда, във втори по един представител от отборите говори за „Мечтата ни да живеем „зелено”, а трети кръг включваше изработване на фигури от плодове. Тричленно жури даде своите оценки, след които стана ясно, че нашият отбор, макар и с минимална разлика, води по точки! За другия отбор остана утехата, че може да се реваншира в Сърбия, където ще гостуваме.

Публиката също участва в инициативите, а на най-добрите, участвали във викторината, изложбата и изработването на „картини” от плодове бяха дадени награди.

Ихтиманчета представиха пред многобройната публика и гостите от Палилула свои изпълнения. Малките танцьори на Анелия Нейкова от ансамбъл „Слънце” и Валя Кацарова ни посрещнаха с хора и народни песни. В паузите на състезанието момичетата от Вокална група „Слънчице” с ръководител Рая Стойнова и децата от Вокална група „Бърборани” на Гергана Динчева пяха отлично. Напълно заслужени бурни аплодисменти съпътстваха изявите на младите ни таланти.

След обяд бе открит и еко-парк на стадион „Ботев”, финансиран по проекта. Отец Йосиф и отец Виталий поръсиха със светена вода за здраве и успехи. След прерязване на лентата, като символ на изграденото приятелство между Община Ихтиман и Община Палилула, беше посадено дърво. Демонстрациите на велосипедисти по трасето на новия еко-парк предизвикаха изключителен интерес от страна на наблюдателите.

Какви са очакваните резултати от проекта „Да живеем „зелено”?

• Повишена информираност на целевите групи по проекта относно опазването на околната среда и постигане на активно участие на гражданството и бизнеса.

• Общодостъпна и динамична уеб-страница – портал за гражданите на двете общини по всички въпроси на околната среда на местно равнище.

• Изграден и поддържан, атрактивен еко-парк за младежта.

• Изградено дългосрочно и устойчиво сътрудничество между двете общини Ихтиман и Палилула.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ