Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[13.01.2014]

РЗИ СОФИЙСКА ОБЛАСТ: ВНИМАНИЕ ТРИХИНЕЛОЗА

Трихинелозата е сериозно паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни (свине, глигани, мечки, лисици, чакали, порове, мишки, плъхове, коне и др.)

Причинител на заболяването е малък кръгъл червей - трихинела

За човека основен източник на заразата са дивите и домашни прасета. Животните се заразяват, когато ядат месо от живи или умрели заразени с трихинели животни (най-често мишки и плъхове), а човекът - при консумация на сурово или недостатъчно термично обработени месо и месни продукти (кайма, наденици, суджуци, луканки и др.), съдържащи трихинелни ларви.

Заболяването започва най-често от 3-25 ден след консумацията с грипоподобни оплаквания: висока температура до 40-41°С; стомашно-чревни с разстройство и повръщане; отпадналост; отоци по лицето; мускулни болки при преглъщане, дъвкане, движение на очите, дишане, ходене; понякога с обриви по тялото. При по-тежко протичане може да бъде засегнато и сърцето.

При съмнение за заболяване от трихинелоза да се търси медицинска помощ от общопрактикуващия лекар.

Как да се предпазим от трихинелоза:

Да не се консумира домашно или дивечово месо, непрегледано от ветеринарните органи. Консумацията на месото става след получаване на резултат и след добра термична обработка. На външен вид заразеното месо не се различава от здравото.

Месото на заразените от трихинелоза животни не подлежи на преработване. То трябва да се изгори или да се зарови дълбоко в земята, за да не се яде от гризачи и домашни свине

Стопаните и ловците нямат право да продават, раздават и подаряват добитото от тях месо, без сертификат за годност от ветеринарните служби.

Да не се допускат домашните свине свободно по дворовете, сметищата, животински гробища и трупни ями, където най-често става заразяването им. Провеждане мерки за редовно унищожаване на гризачите.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ