Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.01.2014]

ОБЩИНА ИХТИМАН УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТ ФИНАНСИРАН ОТ OП "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"

Днес в заседателната зала на Община Ихтиман се проведе пресконференция за представяне на резултатите от изпълнението на проекта „Предприемане на превантивни мерки за предотвратяване на наводнения чрез рехабилитация на охранителен канал“, финансиран от Oперативна програма „Регионално развитие“.

През 2012 г. Община Ихтиман спечели едноименния проект и е бенефициент по Договор BG 161РО001/4.1-04/2010/041, на обща стойност 773 365, 27 лв. Безвъзмездната помощ от ОПРР е 657 360, 48 лв., съфинансирането от републиканския бюджет – 77 336, 53 лв, а собственото финансиране на общината е на стойност 38 668, 26 лв.

Община Ихтиман пострада няколко пъти от природните рискови фактори. Градът е в котловина, където пресечеността на терена, съществуващите в близост водосбори, съчетани с проливни дъждове и бурно снеготопене създават проблеми на населението, бизнеса, общинските и държавни власти. В северната част на града през 2005 и 2008 г. мащабните наводнения засегнаха не само жилищните квартали, но потопиха и ЖП гарата, както и съоръжения на електроразпределителното дружество, които са част от националната инфраструктура.

Проектът следваше да се реализира за срок от две години, но с усилията на общината и избрания изпълнител на строителството „Биад – С” ООД, през декември 2013 г. всички дейности бяха изпълнени и бе издаден Акт 16 за обекта. Изградените три участъка на отводнителния канал са с обща дължина 1 944,88 м. Изпълнени са преходи между отделните участъци, които вече са част от транспортната мрежа на града, заустването на съществуващия колектор, както и осем водостоци и метални парапети, гарантиращи спокойното преминаване в района.

Инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на Община Ихтиман предостави информация по изпълнението на проекта „Предприемане на превантивни мерки за предотвратяване на наводнения чрез рехабилитация на охранителен канал” и отговори на всички въпроси, поставени от журналисти. Очакваме предаване по Българско национално радио с негово участие.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ