Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.10.2013]

ДО 31 ОКТОМВРИ АДВОКАТИ, НОТАРИУСИ И ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЛЕДВА ДА ДЕКЛАРИРАТ И ВНЕСАТ АВАНСОВ ДАНЪК ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА

Разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители в качеството им на самоосигуряващи се лица да внасят авансов данък за доходите си получени за всяко тримесечие на годината с изключение на четвъртото.

Авансовият данък е в размер 10 на сто върху разликата между облагаемият доход за тримесечието и вноските които самоосигураващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието. Отнася се за вноските за ДОО и ДЗПО и здравноосигурителните вноски.

Облагаемият доход се определя като придобитият доход през тримесечието се намалява с разходи за дейността в размер на 25 на сто.

Определеният данък се внася по сметката на републиканския бюджет по постоянен адрес на самоосигуряващото се лице до края на месеца следващ тримесечието – 31 октомври след подаване на декларация по образец – по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201 от ЗКПО.

Не се внася авансов данък за доходи придобити през четвъртото тримесечие на годината.

Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители в качеството им на самоосигуряващи се лица, които наемат кантори от физически лица са задължени в качеството им на платци на доходи да удържат авансов данък от всяка наемна вноска, който се декларира и внася за всяко тримесечие с изключение на четвъртото. В случая авансовият данък е в размер на 10 на сто върху платената наемна цена за месеците от тримесечието, намалена с 10 на сто разходи.

В този случай при попълване на тримесечната данъчна декларация, самоосигуряващите се лица декларират авансовият данък в качеството си на получатели на доходи и на платци на доходи.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ