Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.01.2010]

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

Сдружение „Инициатива за европейско развитие” в партньорство с Община Ихтиман и “Ивтони Шопов” ЕООД стартират дейност по одобрен от Министерство на земеделието и храните проект за създаване на Местна инициативна група и Стратегия за местно развитие. Това е първата стъпка към една изключителна възможност, която програма ЛИДЕР предоставя на общностите в селските райони да финансират проекти, касаещи техните специфични нужди.

Подходът ЛИДЕР

Подходът ЛИДЕР създава финансови възможности и дава власт на местните хора и общности да развиват своите селски райони. Основните аспекти на подхода ЛИДЕР са:

- Партньорство между различните заинтересовани страни на териториално ниво;

- Местни инициативни групи, състоящи се от представители на обществения, частния и гражданския сектор;

- Местна стратегия за развитие;

- Иновативност и гъвкавост в планирането;

- Мобилизиране на местната енергия и ресурси - подход отдолу-нагоре;

- Работа в мрежа и международно сътрудничество.

Мярката се прилага на територията на Община Ихтиман на основание на одобрен проект и подписан договор с МЗХ. Проектът подпомага:

Проучвания на селските райони (териториални, социално-икономически анализи и др.) за целите на подготовката на стратегия за местно развитие; Създаване на МИГ на територията на Община Ихтиман; Създаване на Стратегия за местно развитие за територията на Община Ихтиман; Обучение и създаване на възможности и умения на екипа, участващ в подготовката и прилагането на стратегията за местно развитие; Обучение на лидери и други обучения, необходими за подготовката и прилагането на стратегията за местно развитие; Информиране, промоционални дейности и семинари за популяризиране на стратегията за местно развитие; Подготовка на документи за кандидатстване за одобрение на Местна инициативна група пред МЗХ с изготвената вече стратегия; Обмяна на опит и установяване на трайни контакти с други МИГ в Европа и България както и участие в обединения и мрежи на МИГ.

Създаването на МИГ на територията на Община Ихтиман ще даде възможност на хората от общността да избират приоритети на развитие, според своите очаквания, нужди и идеи, да взимат решения, съобразно поставените приоритети и организират инициативи за оптимално управление на ресурсите в района. Чрез подобно формиране на обществена активност ще се постигне идентифициране на възможностите и основните проблеми, както и ще се разкрие вътрешния потенциал за устойчиво развитие на общината. Това би довело до създаване на нови ресурси за развитие, търсене на нови възможности за разнообразяване на икономическите дейности, до предлагане на висококачествени услуги за населението, запазване на местната идентичност и околна среда, повишаване на конкурентноспособността в различни области, прилагане на иновативни подходи при решаването на устойчиви проблеми, ангажиране потенциала на младежите и малцинствата за активно участие в обществения живот.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ