Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.01.2010]

В МЕСТНОСТТА САДИНАТА КРАЙ ИХТИМАН ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕНА ВТОРА СОЛАРНА ЦЕНТРАЛА

На 20 януари 2010 г. в заседателната зала на Община Ихтиман се проведе среща на общинското ръководство с представители на китайския бизнес. В делегацията имаше и представител на китайското посолство. Към срещата прояви интерес най-голямата Китайска информационна Агенция Синхуа.

В местността Садината край Ихтиман ще бъде изграден втори соларен парк с два пъти по-голяма мощност от този в Пауново, който вече 1 година работи продуктивно.

Строежът на 2 MW фотоволтаичен парк се очаква да започне в следващите няколко дни. Проектът е на стойност около седем милиона щатски долара и се финансира от двама китайски инвеститора: Polar Photovoltaics и Wiscom. Фотоволтаична централа е в района на Ихтиман и ще бъде изграден с модули, произведени по уникална технология за период от 7 месеца. Проектирането и строежът на фотоволтаичния парк са възложени на фирма “СънСЪРВИЗ” ЕООД, която съвместно с “Оптиенерджи” АД са работили върху реализацията на проекта до този момент.

Румен Христов от “СънСЪРВИЗ” ЕООД:

“За проекта в Ихтиман се бореха няколко инвеститора. Екипът на “Полар-Уиском” ООД ни впечатли с професионализъм, бързина и многообещаваща тънкослойна технология, базирана на a-Si. Ще използваме нашите знания и натрупан опит, за да реализираме проекта във възможно най-кратки срокове и по най-високи европейски стандарти”.

“Това е първата ни инвестиция в държава от Европейския съюз и ние внимателно избрахме най-доброто място за него,“ каза Джим Су, главен маркетинг директор на Polar Photovoltaics.

“Нашият регион има висока безработица, така че инвеститорите тук са освободени от данък върху печалбата“, заяви Маргарита Петкова, кмет на Ихтиман.

“Решихме да инвестираме в България, в община Ихтиман, за да докажем способността си да доставяме основния продукт, фотоволтаични модули на базата на уникална китайска технология, заедно с подходяща схема за финансиране, за да можем да имаме отлично работеща фотоволтаична централа. Бихме искали да натрупаме опит в работата с български партньори и по-късно да увеличим броят на проектите в областта, “ каза Ксу Бинг от Wiscom.

В заключение управителят на фирмата инвеститор “Полар-Уиском” ООД д-р Евгений Янков съобщи, че този фотоволтаичен парк е само пилотен проект за бъдещи значително по-мащабни инвестиции в областта на фотоволтаиката от страна на Китай.

По време на строителството ще бъдат разкрити около 30 временни работни места, а за охрана на парка около 5 постоянни. За някои от строително-монтажните дейности са избрани местни подизпълнителски фирми.

Събитието беше отразено от китайския вестник „Женмин жибао”, който информира своите читатели, че две китайски компании, „Полар Фотоволтаикс” и „Уиском”, са предложили да инвестират седем милиона долара в изграждането на два мегаватова соларна централа край Ихтиман. ”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ