Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.08.2013]

ПРАЗНИК В ХРАМ "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" ГР. ИХТИМАН

15 август...

Този ден е празник на град Ихтиман и храма ни „Успение Богородично”. Православният молитвен дом е изграден през 1835 г. С помощта на „дядо Ласко и Спас”, освен с някоя пара, християните помагат „кой с какво може”. През 1879 г. се събират средства и е направен дървен иконостас. Помощ за изрисуване на храма оказват еснафските сдружения на кожухарите и кюркчиите. Тук са работили зографи от Самоковската школа. И до сега са запазени техните стенописи. През годините са правени само частични ремонти.

След няколкогодишно прекъсване, тази година e втора по ред след решение на Общински съвет от януари 2012 г. да бъде върната датата 15 август, на която беше отбелязван празник на града.

В 8:00 часа сутринта започна Божествената Света Литургия. Водосветът в двора на храма след двучасовата празнична литургия привлече много хора. Архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев благослови вярващите. Освен него, „Честит празник!” пожела на миряните и зам.-кметът г-н Георги Илиев, преди да бъде раздаден традиционният курбан за здраве, осигурен от Община Ихтиман.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ