Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.07.2013]

ЕКСПОЗИЦИЯ „ПО СТЪПКИТЕ НА МИНАЛОТО”

Днес в пенсионерски клуб „Здравец” беше представена етнографска експозиция, която представя бита и сръчността на ихтиманката. Събитието откри председателката на клуба г-жа Росица Търнаджийска. Г-жа Дана Янинска, председател на ОбС на пенсионерите обясни,че събитието е във връзка с подписания проект за съвместна дейност на Пенсионерския съюз с Исторически музей - Ихтиман на тема „По стъпките на миналото – обреди, обичаи и традиции”.

Г- ца Велина Минева, директор на музея, прочете поздравление, в което се обърна към присъстващите: „Тази експозиция не би станала факт без дарителите, които предоставиха своите ценни вещи, за да им се насладим и да се запознае идното поколение с бита, традициите и обичаите… Похвално е, че всички вие съхранявате, тачите и запазвате българското и българщината!” Тя връчи благодарствени писма „За направеното дарение от ихтимански носии и експонати от бита” на Росица Търнаджийска, Стоянка Алексиева, Стоянка Балджийска, Веска Вуева, Вера Балджийска, Теменужка Петкова, Йорданка Лазарова, Бойка Йорданова, Райна Митева.

„Това е третата етнографска експозиция след колекциите на Белица и Черньово – сподели г-ца Минева. – Радостна съм от факта, че днес се открива още една възможност да видим ихтиманската носия и известната ни шита дантела.”

С прочетеното от г-жа Веска Вуева „Слово за хляба” от Константин Колев завърши това родолюбиво събитие.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ