Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.07.2013]

РИТУАЛ "ВРЪЧВАНЕ ЗНАМЕ НА СОСЗР – ИХТИМАН"

Съюзът офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ихтиман вече има свое знаме. Тържественият ритуал за освещаване и връчване на новоизработеното знаме на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса бе открит от председателя й о.з. полковник Симеон Васев. „Днес за офицерите и сержантите от Ихтиманската организация от СОСЗР е особено важен момент от неговата история – ще ни бъде връчено знаме, с което ще се превърнем в истинска бойна единица на западното войнство на Република България. Участие в тържествения ритуал ще вземат кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев, председателят на Централната контролна комисия ген. майор о.з. Георги Кендеров, полк. о.з. Кирил Парапанов, секретар на ЦКК, председателят на Областния Съвет на съюза полковник Иван Ников, полк. о.з. Спиридонов-главен редактор на вестник „Българско войнство”.

Ритуалът бе ръководен от г-н Тони Кацаров, зам.-кмет на Община Ихтиман и зам.-председател на Общинската организация на СОСЗР. Приковаването на знамето към дръжката се оказа част от ритуала. Протойерей Виталий Велков освети и поръси със светена вода за здраве. Знамето премина от неговите ръце през ген. Кендеров до полк. Васев. Коленичейки, той от своя страна го предаде на знаменосците. Честта да носят войнския символ се падна на Ангел Колчаков, Христо Зашев и Любен Чавдаров.

Слово произнесе г-н Калоян Илиев. „…За всеки един войник и офицер знамето е свещено. Той трябва да брани знамето с цената на живота си. С гордост може да се каже, че ние българите сме изпълнили тази задача. Знамето наистина е символ! Символът, с който ние отъждествяваме нашата преданост и любов към отечеството, символ на честта на българската армия … А военното знаме е свещено – това е България! Пазете го чисто и неопетнено!”

Своите поздравления поднесе ген. Кендеров: „ Вече е традиция да се връчват знамена. Вашето знаме е едно от първите, които получават организациите на СОСЗР. Носете го с чест…”

„Преди повече от 20 години бе учредена вашата организация. За мен е чест да застана тук. Поздравявам ви и се надявам, че вашата организация и общинското ръководство ще участвате в родолюбиви инициативи…” – каза полк. Ников.

След тържествения ритуал бе поднесен венец пред паметника на загиналите във войните за Обединение на България.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ