Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[04.02.2010]

С Ъ О Б Щ Е Н И Е НА ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” - ИХТИМАН

В Дирекция “Социално подпомагане” Ихтиман от 01.02.2010г. стартира набирането на заявления от кандидат-потребители за ползване на услугата “Личен асистент” и за кандидати за лични асистенти в рамките на проект “Социални услуги за качествен живот – фаза 2” по схема за безвъзмездна финансова помощ BG 051РО001/07/5.2-02 „Усъвършенстване и подобряване на услугата личен асистент за хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007- 2013”, финансирана от Европейския социален фонд.

Социалната услуга се реализира на територията на общините Ихтиман и Костенец.

Целите на проекта са:

Обща цел: Подобряване качеството на живот на хора, нуждаещи се от постоянно обслужване в ежедневието си, както и подобряване качеството на живот на семействата, в които има лица с трайни увреждания, зависими от постоянни грижи.

• Специфична цел: Подобряване и усъвършенстване на услугата „Личен асистент” за хора в тежко здравословно състояние, нуждаещи се от постоянно обслужване в ежедневието си.

• Създаване на условия за продължително ползване от зависими от постоянна грижа хора с увреждания – приоритетно от самотноживеещи хора, деца и лица в особено тежко здравословно състояние.

• Подкрепа за социално включване, включително и чрез предоставяне на алтернативен избор за професионално развитие на семейства, в които има лице с трайно увреждане и/или тежко болно лице, като се обърне специално внимание върху възможностите за реализация на жените.

• Намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване и социално включване, чрез превенция на риска и подкрепа за реинтеграция, в случаите, в които услугата се предоставя на лица, изведени от специализирани институции.

• Разширяване на териториалния обхват на социалните услуги.

• Повишаване на професионалните умения на личните асистенти чрез въвеждащи и надграждащи обучения и мотивация за работа, с цел професионализиране на услугата.

Целева група:

Приоритетно в Проекта, без оглед на тяхното финансово положение и при условията на недопускане на дискриминация, основана на пол, увреждане, възраст, етническа принадлежност, ще се включват:

• самотноживеещи хора;

• деца с увреждания;

• хора с различни заболявания, които ги поставят в невъзможност да се обслужват сами

Документи за кандидатстване:

Желаещите да ползват социалната услуга или техни законни представители подават заявление придружено със съответната документация в дирекция „Социално подпомагане”:

• документ за самоличност на лицето или законния му представител – настойник, родител, попечител - за справка;

• експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, протокол на ЛКК и/или други медицински документи, удостоверяващи здравословното му състояние

В обхвата на Проекта не попадат хора, които:

• Са настанени в специализирани институции за предоставяне на социални или здравни услуги.

• Ползват услугите „Личен асистент”, „Социален асистент” или „Домашен помощник” по Национални програми, или по програми, финансирани от други източници или по друг ред.

Дирекция „Социално подпомагане” съвместно с общинската администрация ще извършват проверки на потребителите на социални услуги в общността, с цел недопускане на двойно финансиране за едни и същи потребители на социални услуги в общността – по Национални програми или по Проекти по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”.

Ще се предоставят социални услуги на пълен работен ден или под формата на почасови услуги от специалисти, работещи в специфични сфери или безработни лица, притежаващи необходимата квалификация.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Агенцията за социално подпомагане – Главна дирекция „Социално подпомагане” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ЕС и Управляващия орган.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ