Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.07.2013]

ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА „ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА НАС”

Информационна среща „Европейски средства за нас” с участието на кмета на община Ихтиман бе проведена днес в Малкия салон на читалище „Слънце”.

Г-жа Лина Савова, и.д. управител на ОИЦ – София откри събитието и даде думата на г-н Калоян Илиев, който говори за постиженията на Община Ихтиман, която продължава да работи в посока подобряване състоянието на обществената инфраструктура, културата, изкуствата, образованието, политиките към децата и младите хора, спорта, социалните услуги и грижите за възрастните хора. Той подчерта, че за година и половина са осигурени над 37 милиона лева по тринайсет европейски проекта, като четири са в процес на одобрение.

„Ще продължим да работим в тази посока, дори в момента имаме четири нови, вече изработени, с които Община Ихтиман ще кандидатства за европейски средства. За община с малък бюджет като нашата е от изключителна важност да се работи по този начин” – каза той. Г-н Илиев сподели задоволството си от съществуването на Информационните центрове и възможността граждани, организации и представители от бизнес средите да се обръщат към тях по различни въпроси.

Г-жа Лина Савова направи презентация на мрежата от 28 областни информационни центъра на територията на страната, дейностите и функциите на Областен информационен център София-град и София-област. „Всички, които имат желание да кандидатстват за европейски субсидии, могат да се обръщат към нас. За всеки конкретен случай нашият екип ще дава напълно безплатно информация и насоки за реализиране на идеите ви” - каза тя. За контакти посочи адрес, телефони, електронна поща на ОИЦ и портала „Структурни фондове на ЕС”.

Г-жа Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги” говори за актуални процедури по оперативни програми, подготовката за предстоящия програмен период 2014 – 2020 и включените в него оперативни програми: „Транспорт и транспортна инфраструктура", „Околна среда", „Региони в растеж", „Развитие на човешките ресурси", „Иновации и конкурентоспособност", „Добро управление", обединяваща предишните „Административен капацитет” и „Техническа помощ” и новата „Наука и образование за интелигентен растеж". Тя представи политики и програми на ЕС част от които „Програма за развитие на селските райони 2014-2020”, Програма за морско дело и рибарство, „Програми по Европейско териториално сътрудничество” и др.

Бяха обсъдени възможностите за кандидатстване по оперативните програми и готовността за следващия период, добрите практики и „научените уроци” от период 2007 – 2013 г. На поставените конкретни въпроси от присъстващите на срещата граждани, представители на бизнеса, културни и образователни институции бе обърнато индивидуално внимание от екипа на ОИЦ – София.

Информационната среща „Европа на гражданите” бе успешно съвместно събитие на ОИЦ - София и община Ихтиман, което е част от поредицата събития, които се организират за популяризиране на Кохезионната политика - един от най-важните инструменти за генериране на икономически растеж в България.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ