Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.06.2013]

СЪБОР ОЖИВИ СЕЛО БОРИКА

На Петдесетница - един от най-големите православни празници, считан за рожден ден на Църквата, в село Борика имаше няколко повода за радост.

След благослов при параклиса „Св. Петка” бе открит път до това сакрално място. Кметът на община Ихтиман г-н Калоян Илиев плисна менче с вода и пожела здраве и успехи. Благодарности към него за изпълнения личен ангажимент отправи г-жа Невена Караиванова, кметски наместник на селото. Г-н Илиев подчерта и приноса на общинските съветници, подкрепили идеята, както и секретаря на общината г-н Янински.

Всички се отправиха към църквата „Покров Богородичен”, където още по-голямо множество хора очакваше тържественото освещаване на обновения храм. Г-н К. Илиев връчи грамота от името на община Ихтиман на г-н Ивайло Митков Танчев от Петковия род – „човек с голямо сърце, допринесъл за духовното извисяване на с. Борика с обновяването на камбанарията и църквата „Покров Богородичен”. Личен подарък на родолюбивия българин поднесе г-жа Караиванова. С букет цветя бе уважена и неговата майка.

С интересен факт ни запозна Калоян Илиев. Той показа икона, предоставена от г-жа Галя Георгиева, кмет на Елин Пелин, която е намерена в землището на общината и в надписа фигурира думата Чамджас (турското име на селото). Образът на Св. пророк Илия, за който се вярва, че може да лекува, бе предаден на местния храм, който е строен през 1881 г.

Курбан за здраве бе раздаден по традиция. Честит празник си пожелаваха всички. Нека има повече такива дни, които да ни подтикват към по-добри дела и светли мисли, за да съхраним и запазим родовата памет, за да бъдем достойни българи.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ