Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[10.06.2013]

НАШИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В ДЕСЕТИ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ,,ОТВОРЕНО СЪРЦЕ”

Във Велико Търново приключи тридневното десето издание на Международния детски ромски фестивал "Отворено сърце". Над хиляда и четиристотин талантливи деца от България, Румъния и Македония се събраха, за да покажат ромските традиции, обичаи и занаяти.

Целта на фестивала е да представи ромската общност с нейните традиции, обичаи и култура.

"На фестивала се представят както ромски, така и български, и турски традиции, за да могат всички да видят, че на ниво фолклор, на ниво култура, интеграцията на Балканите се е постигнала още от поколения насам, че всички имаме общи ценности", изтъква организаторът Деян Колев.

„Програмата по СИП "Фолклор на етносите - ромски фолклор" е инициатива, стартирана от Център за междуетнически диалог и толерантност "АМАЛИПЕ" - Велико Търново. Целта на програмата е да се преодолее големият брой отпадащи ромски ученици, като се повиши тяхната мотивация да посещават училище и ангажираността на техните родители с цялостния образователен процес. В същото време програмата си поставя за цел да формира етническа толерантност и познаване на ромската култура.

В края на учебната година по традиция вече 10 година , се провежда Детски ромски фестивал " Отворено сърце" - гр. Велико Търново. Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий", гр. Ихтиман взе участие със своя СИП "Народни танци и ромски фолклор" V-VІІІ-ми клас.

Щастливи сме ,че бяхме поканени и станахме част от фестивала” – споделят от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Ихтиман.

„На 8 и 9 юни 2013 г. ученици от ОУ ”Димчо Дебелянов” гр.Ихтиман взеха участие в Десетия детски фестивал ,,Отворено сърце”. На сцената пяха и танцуваха над 1000 деца от различни етноси и култури и изпълниха с настроение красивия град Велико Търново. Гордеем се с постижението на Асен Асенов от втори клас, който се класира на второ място в раздел ,,Есе и разказ” на тема: ,,Заветът на майстора през моите очи”. С ангелските си гласове момичетата от групата за автентичен фолклор с ръководител г-жа Вероника Христова очароваха публиката. Групата ни от СИП ,,Фолклор на етносите” с ръководител г-жа В. Колева развесели присъстващите с атрактивен танц и песен. За участниците бяха осигурени интересни културни събития, които им помогнаха да опознаят историята на Старопрестолната столица на България. Беше организиран и Пленер на извънкласните дейности, в рамките на който всяко училище имаше възможност да представи дейността си под формата на изложба, постери и други материали. Госпожа А. Коларова представи изложба от предмети изработени от учениците под нейно ръководство” – информира Вера Колева от ОУ „Димчо Дебелянов” – Ихтиман.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ