Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.05.2013]

ЗАПОВЕД НА КМЕТА

О Б Щ И Н А –И Х Т И М А Н

===============================

З А П О В Е Д

№ 460

гр. Ихтиман, 25.05.2013 г.

На основание чл.11 от Наредба №Із-1053/19.07.2011 г. / за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи/ за въвеждане на добър противопожарен ред на територията на общината по време на жътвената кампания 2013 година

З А П О В Я Д В А М:

1. Кметовете по населени места да осигурят навременното разгласяване, разясняване и спазване изискванията на Наредба №Із-1053 /Д.В.бр.39 от 2011 г./, както и настоящата заповед.

2. От настъпването на восъчна зрялост на посевите до окончателното прибиране на сламата от полето забранявам паленето на огън и тютюнопушенето на разстояние по-малко от 50 м. от житните блокове.

З. Забранявам паркирането и нощуването на превозни средства край пътищата минаващи покрай посевите. За целта кметовете на населени места да организират направата и поставянето на забранителни знаци. Срок: 10.07.2013 г.

4. Забранявам извършването на ремонтни дейности по газопроводи, електропроводи и други комуникации и съоръжения, преминаващи през житни масиви през периода на восъчна зрялост до прибиране на реколтата. Изключения се допускат само след съгласуване с органите на РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: постоянен

5. Забранявам паленето на стърнища, крайпътни ивици и други площи със суха трева. Срок:постоянен

6. Кметовете по населени места да изготвят списък на притежателите на земеделска техника /комбайни, камиони, трактори и пр./, които ще вземат участие в ожънването и прибирането на реколтата и фуражите. На лицата да се проведе извънреден противопожарен инструктаж и списъците с подписите на инструктираните да се изпрати в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

7. Забранявам използуването на селскостопанска техника за прибиране на реколтата без тя да е освидетелствувана от органите за „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Ихтиман. Срок: постоянен

8. Забранявам използването на селскостопанска техника необорудвана с необходимите подръчни противопожарни уреди и средства за пожарогасене съгласно нормативните изисквания.

9. Забранявам управлението на селскостопанска техника от лица неинструктирани от органите на РС „ПБЗН”-Ихтиман по време на жътвената кампания.

10. Кметовете по населени места и кметските наместници да актуализират списъците с гасаческите групи и подсигурят необходимата гасаческа техника и подръчни средства за пожарогасене по време на жътвената кампания. Списъците с лицата и наличните гасителни средства да се изпратят в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

11. Кметовете по населени места да организират денонщно дежурство на телефонни постове в кметството по време на жътвената кампания. Срок: от започване на жътвата

12. Кметовете на населени места да изготвят схеми на най-големите житни масиви в частния сектор, като се обозначат пътищата и най-близките водоизточници до тях. Да организират осигуряването на подстъпи и пътища до естествените и изкуствени водоизточници, тяхното запълване и поддържане в изправност. Копия на схемите да се изпратят в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

13. Председателите на земеделските кооперации и земеделски производители да определят с писменна заповед отговорници за противопожарното състояние на земеделските обекти, както и за поддържане в изправност на противопожарните уреди и съоръжения. Копие от заповедта да се изпрати в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

14. Председателите на земеделските кооперации и земеделски производители да осигурят пожарообезопасяването на земеделските машини и оборудването им с необходимата подръчна противопожарна техника и съоръжения. Срок: 30.06.2013 г.

15. Председателите на земеделски кооперации и земеделски производители да назначат комисии от специалисти, които в началото на кампанията да проверят изправността на селскостопанската техника и издадат протокол. Копие от протокола, както и списък на лицата и участвуващата техника в прибирането на реколтата да се изпрати в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

16. Председателите на ЗК и земеделски производители да организират провеждането на противопожарна подготовка на работниците, участващи в прибирането на реколтата. Срок: 10.07.2013 г.

17. Председателите на ЗК и земеделски производители да осигурят по време на жътва дежурството на трактор и пригодено за пожарогасене съоръжение, както и разпарцелирването на житните масиви и изораването на необходимите крайпътни ивици в съответствие с нормативните изисквания. Срок: постоянен

18. Председателите на земеделски кооперации и земеделски производители да изготвят схеми на житните масиви. В схемите да се отразят пътищата и водоизточниците в околността. Копие от схемите да се изпратят в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 30.06.2013 г.

19. Председателите на земеделски кооперации и земеделски производители да изготвят информация с точни данни за вида на засятите и предстоящи за жътва култури, като същата се изпрати за сведение в РС „ПБЗН”-Ихтиман. Срок: 20.06.2013 г.

20. Председателите на кооперации и земеделски производители да приведат в съответствие с нормативните изисквания площадките за съхраняване на зърнените храни и фуражите. Срок: 10.07.2013 г.

21. Председателите на кооперациите и земеделски производители да осигурят наблюдение на житните масиви по време на жътвената кампания. Срок: постоянен/ по време на жътва/

22. Председателите на кооперации и земеделски производители да изпратят уведомителни писма до РС „ПБЗН”-Ихтиман за евентуално сключени договори за жътва с техника от други организации. Да не се допуска използването на такава техника без знанието и разрешението на органите за пожарна безопасност и защита на населението.

23. Всички граждани, държавни органи, частни стопани и ползватели на земеделски земи са длъжни да оказват съдействие на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението при осъществяване на контрол по спазване изискванията за пожарна безопасност и гасене на пожари в житни масиви.

Настоящата заповед да се размножи и изпрати до всички кметове / кметски наместници/, председатели на земеделски кооперации и земеделски производители, които ще вземат участие в жътвената кампания през 2013 година, за изпълнение.

Контрол по изпълнението на настоящата заповед възлагам на РС „ПБЗН”-Ихтиман.

В случай на неизпълнение на настоящата заповед да се прилагат административно-наказателните мерки предвидени в ЗМВР и Наредба №1 /за опазване на обществения ред на територията на община Ихтиман/

КМЕТ ОБЩИНА ИХТИМАН: /п/

Калоян Илиев

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ