Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.02.2010]

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С ЕПИЦЕНТЪР ИХТИМАН

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин на около 45 км югоизточно от София и на 6 км северозападно от Ихтиман, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Земетресението е станало в 06:37 часа а дълбочината на огнището е 13 км. Усетено е слабо на територията на община Ихтиман.

Няма данни няма данни за разрушения и пострадали.

Земетресенията представляват внезапно раздвижване на земната кора, при което за кратко време земната повърхност може да претърпи съществени изменения. Причина за тяхното възникване са вътрешните земни сили.Трусовете възникват в земните недра при бързото освобождаване на натрупаната там енергия.

ПРАВИЛА

ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

При земетресение не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако бихте могли да излезете на открито за 10 секунди.

Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона или трегер.

Запазете самообладание, не хуквайте към асансьорите или стълбите. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.

След ПРЕМИНАВАНЕТО НА ПЪРВИЯ ТРУС изключете електричеството, газта, водата и бързо напуснете сградата. Слезте по стълбите, не използвайте асансьор. След като излезете, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние, равно на височината на най-близката постройка. Не заставайте под далекопроводи.

Следете информациите по медиите. Изпълнявайте инструкциите на органите на Гражданска защита и на полицията, спазвайте обществения ред.

Не пийте вода от непроверени източници, защото след земетресение има опасност от възникване на епидемии. По време на бедствие нараства престъпността. Бъдете внимателни, пазете имуществото си. При нарушение сигнализирайте полицията.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ