Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.05.2013]

9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА

На 9-ти май, Народ и Армия ще се поклонят пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, които изпълниха достойно своя отечествен дълг преди 68 години.

Някога легендарната Шипка накара света да втренчи смаян поглед върху себеотрицанието на българи и руси ,чрез което дойде освобождението на България от турско иго.

После името на река Драва в Унгарската пуста се превърна в парола на безсмъртие за участниците във войната.

За 68-и път разтваряме страниците на военната история за да си припомним за героичните дела, извършени от българските бойци и командири в непосредствен контакт с червеноармейските.

Ще можем ли да си представим Отечествената война на нашата млада армия без най-светлата страница Дравската епопея.?

С подвизите си хиляди знайни и незнайни герои изпълниха своя отечествен дълг, чувство и готовност да помогнат за освобождението на Югославският и Унгарският народ. И този макар и скромен принос в Отечествената война за нас - българите е национална чест, за която скъпо е платено.

Дравската епопея продължава около месец от 6 март до 14 април 1945 година. В тези боеве се сражават на живот и смърт -3-та Балканска и 11 пехотна дивизии от първа Българска армия ,в която е участието и на бойците и командирите от Ихтиманската община.

В тези боеве са разгромени три немски дивизии и пленени над 7 000 войници и офицери.

Дните на Дравската епопея скрепи бойната дружба между българските и съветските воини, които рамо до рамо,сърце до сърце громят врага, водени от една и съща цел - Победа над фашизма. Нерядко са се пеели руски и български песни от прегърнати в окопите бойци.

Участниците в боевете са млади в разцвета на своята младост – от набори 1905 до 1923 година. Много вече не са между нас, а тези които са живи са над 80 години, с необратимите последици от живота.

Но независимо от това, нека днес в навечерието на 68 годишнината да си спомним за загиналите млади българи за България през войната 1944-45 година и да изкажем благодарност на живите участници и техните потомци за тяхната изключителна самоотверженост , смелост и патриотизъм при воденето на битките и пожелаем да не се повтарят тези ужасни дни на битки , а да пазим мира и спокойствието на народа ни в рамките на Европа и Европейския съюз.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ ОБЩИНА ИХТИМАН:

Инж. Ц. Кючукова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ