Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.04.2013]

ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Облагането на доходите на земеделските производители е регламентирано в разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Регистрираните земеделски производители, които са вписани в регистъра на земеделските производители по реда на Наредба № 3 от 1999г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, се облагат за получените от тях доходи по реда на ЗДДФЛ.

Регистрираните земеделски производители упражняват дейността си като физически лица или като еднолични търговци регистрирани по Търговския закон.

Съгласно чл.29, ал.1 от ЗДДФЛ облагаемият доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които не са търговци по смисъла на Търговския закон се формира като придобития доход се намалява с разходи в размер 60 на сто за доходите от реализирана произведена непреработена продукция от селско стопанство с изключение на доходи от производство на декоративна растителност. Тези лица попълват Приложение № 3, част І, таблица 1 към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

Доходите от дейността на физически лица за производство на преработена и непреработена продукция от селско стопанство /включително от продажба на декоративна растителност/ се намаляват с 40 на сто разходи. Тази разпоредба се отнася и за физическите лица, регистрирани като земеделски производители, които имат доходи от реализация на преработена селскостопанска продукция. Тези лица попълват Приложение № 3, част І, таблица 2 към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

Физическите лица – земеделски производители, които не са регистрирани като търговци по Търговския закон, не се определят като предприятие по смисъла на Закона за счетоводството и нямат задължение да водят счетоводна отчетност. Те формират облагаемият си доход с процент необходимо присъщи разходи.

Считано от 01.01.2010 г. в облагаемият доход на земеделските производители се включват и получените субсидии. В облагаемият доход не се включват субсидиите отнасящи се за 2009 г., но получени през 2012 г.

Земеделските стопани – собственици на земеделска земя, които са получили субсидии за поддържане качеството на земята без да имат доходи от реализирана селскостопанска продукция подлежат на данъчно облагане. Те попълват Приложение № 6 към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ без да ползват необходимо присъщи разходи.

Доходите по смисъла на ЗДДФЛ се смятат за придобити на датата на полученото плащане /чл.11, ал.1 от ЗДДФЛ/.

На основание чл.4, т.2 от Наредба Н-18 от 2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти чрез фискални устройства, не са задължени да отчитат извършените от тях продажби чрез фискални устройства лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон и извършват продажби на собствена и непреработена селскостопанска продукция с изключение на продажби в или от търговски обекти в лицензираните стокови борси и тържища или закрити помещения като магазини, складове и други подобни.

Независимо от това обстоятелство, съгласно чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ, данъчно задължените лица които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство, издават документ за придобитите от тях доходи, съдържащ реквизитите по чл.7, ал.1 от Закона за счетоводството – наименование и номер, дата на издаване, наименование, адрес и идентификационен номер на издателя и получателя, предмет и стойност на стопанската операция, име, фамилия и подпис на съставителя.

Земеделските производители – регистрирани като еднолични търговци, както и тези които не са търговци, но осъществяват продажби в обекти в лицензирани борси и тържища или в закрити помещения, следва да издават фискални касови бележки от фискални устройства, които са свързани с Националната агенция за приходите.

Регистрираните земеделски производители, които са регистрирани като еднолични търговци се облагат по реда на чл.26 от ЗДДФЛ. Облагаемият им доход е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане данъчна печалба. Данъчната ставка е 15 на сто. Тези лица попълват Приложение № 2 на годишната данъчна декларация.

В ЗДДФЛ е създадена специална разпоредба – чл.29а, съгласно която облагаемият доход от стопанска дейност на регистрираните по Закона за данък върху добавената стойност лица, които са регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители се формира по реда на чл.26 от ЗДДФЛ – като еднолични търговци. Данъчната ставка е 15 на сто.

Разпоредбата предвижда физическите лица – тютюнопроизводители и земеделски производители, които не са регистрирани по ЗДДС да могат да избират, доходите за осъществяваната от тях дейност да се облагат по чл.26 от ЗДДФЛ – като еднолични търговци. Това право се упражнява с подаване на декларация по образец до 31 декември на предходната година. Лицата избрали този ред на облагане го прилагат за срок не по малък от 5 последователни данъчни години. Тези лица водят счетоводна отчетност, а ставката на данъка е 15 на сто.

Съгласно разпоредбите на чл.48, ал.6 на ЗДДФЛ, данъкът върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец се преотстъпва в размер до 60 на сто на лица, регистрирани като земеделски производители, за годишното данъчна основа от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция при условията за преотстъпване на корпоративен данък по чл.189б от ЗКПО. Преотстъпването на данъка не може да се ползва от физически лица – земеделски производители избрали да се облагат като еднолични търговци, без да са регистрирани като такива по Търговския закон.

Лицата – земеделски производители, които са с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на ТЕЛК или НЕЛК, намаляват данъчната основа за определяне на дължимия годишен данък със сума до 7 920 лв.

Съгласно чл.3 от ЗДДС земеделските производители извършват независима икономическа дейност и са данъчно задължени лица по този закон. При достигане на облагаем оборот от реализация на селскостопанска продукция 50 000 лв. за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия, лицето следва в 14 дневен срок от изтичане на данъчния период, през който е достигнал този оборот, да подаде заявление за регистрация по ЗДДС. Може да се регистрира по ЗДДС по желание и лице, което няма достигнат облагаем оборот за задължителна регистрация.

Безвъзмездно предоставената финансова помощ /субсидии и финансирания/ по същество не представлява обект на облагане с ДДС. В случай, че субсидията или финансирането са пряко свързани с облагаемите доставки, извършвани от данъчно задълженото лице, то същите се включват в тяхната данъчна основа за определяне на ДДС /чл.26, ал.3 от ЗДДС/.

Субсидии и финансирания се считат за пряко свързани с доставка, когато те са обвързани с цената на стоките или услугите. Не се считат за такива субсидиите и финансиранията, които са предназначени единствено за покриване на загуби или за покриване на разходи.

Ако е налице основание за данъчно облагане по смисъла на ЗДДС, следва да се има предвид, че финансиранията /субсидиите/ се приемат за усвоени, когато възникнат условията, необходими за признаването им като приход съгласно Закона за счетоводството.

Съгласно разпоредбите на чл.4, ал.3, т.4 на Кодекса за социално осигуряване, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт / за фонд „Пенсии”/. По свой избор те могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство. Осигурителните вноски са за сметка на осигурените лица и се дължат авансово през календарната година върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния размер на дохода определен със закона за бюджета на ДОО. За 2013 г. минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители е 240 лв., а максималния месечен осигурителен доход /за всички осигурени лица/ е 2 200 лв.

Регистрираните земеделски производители, произвеждащи непреработена растителна или животинска продукция не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност. За произведената преработена растителна и животинска продукция, тези лица определят окончателен размер на осигурителния доход. Определянето на окончателния размер на осигурителния доход се извършва с попълването на таблици 1 и 2 от Справка за окончателния размер на осигурителния доход към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

При определяне на годишния осигурителен доход, в него не се включват сумите, получени под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и от държавния бюджет.

Видът на осигуряването може да се променя от самоосигуряващите се лица всяка година само в периода от 1 до 31 януари с подаване на декларация по образец. При прекъсване на осигуряването в рамките на една календарна година, видът на осигуряването не може да се променя.

В Закона за здравното осигуряване не е предвидена възможност за изключване на пенсионерите от кръга на задължително осигурените лица. Поради това на основание чл.40, ал.1, т.2 от ЗЗО, регистрираните земеделски производители, включително и когато получават пенсии, се осигуряват върху доход не по-нисък от минималния размер на месечния осигурителен доход /240 лв./ Ежемесечните авансови здравноосигурителни вноски са в размер 8 на сто.

На основание чл.4, ал.6 от КСО, лицата които упражняват трудова дейност като регистриран земеделски производител, не подлежат на задължително осигуряване, при условие, че им е отпусната пенсия.

Осигурителните вноски се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца за който се дължат по сметка на съответната компетентна дирекция на НАП. В същия срок самоосигуряващите се лица подават декларация образец № 1. Лицата които се осигуряват само за Фонд „Пенсии” могат да подадат еднократна декларация образец 1 за цялата година с код 22, която се подава в срок до 25 февруари.

Декларация образец № 6 се подава за дължимите осигурителни вноски за предходната година, еднократно в срок до 30 април на следващата година.

Осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност и продължава до прекратяването и. Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудова дейност се посочват в декларация по образец, подадена в компетентната териториална дирекция на НАП в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

Регистрираните земеделските производители в качеството им на самоосигуряващи се лица могат да наемат лица и да сключват трудови договори с тях, като спазват изискванията на Кодекса на труда.

Не се облагат с данък върху недвижимите имоти земеделските земи и горите, с изключение на застроените земи – за действително застроената площ и прилежащия й терен /чл.10, ал.3 от Закона за местните данъци и такси/.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ