Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.04.2013]

ОБЩИНА ИХТИМАН - ЧЛЕН НА АСОЦИАЦИЯТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО КОМУНИКАЦИИ В ОБЩИНИТЕ (АСКО)

Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО) е доброволно сдружение с идеална цел на професионална основа на специалистите по връзки с обществеността на органите за местно самоуправление в Република България. АСКО е независима, неправителствена, неполитическа и нестопанска организация и в дейността си се ръководи от принципите на Конституциятa на Република България; Закона за юридическите лица с нестопанска цел и разпоредбите на действащото законодателство.

Стратегическа цел

Да обедини специалистите по връзки с обществеността в общините, да съдейства за повишаване на професионалната им квалификация и утвърждаването им като професионалисти, които работят за прозрачност на управлението, стимулиране на гражданското участие в местното самоуправление и издигане имиджа на българските общини.

Приоритети

• Издигане общественото признание на професията чрез цялостната дейност на АСКО и отстояване интересите на своите членове пред органите на законодателната и изпълнителната власт. Институционално укрепване и разширяване на членския състав

• Подпомагане професионалното развитие и създаване условия за обучение, обмяна на успешни практики и участие в работни групи като експерти и други инициативи [

• Изучаване и разпространяване на опита в областта на масовите комуникации на водещи държави, организации и общини

• Партньорство със сродни национални и международни организации

• Разширяване и повишаване качеството на предлаганите услуги за членовете на АСКО и външни организации

• Подпомагане дейността на местните власти във връзка с утвърждаване прозрачност на управлението, широко гражданско участие, ефективни връзки с медиите и създаване на партньорства.

Асоциацията има дългосрочна стратегия за развитие и се утвърждава като организация, в която се създават и укрепват висококвалифицирани специалисти по връзки с обществеността в местното самоуправление, използва се потенциалът от професионалисти, натрупаният опит от предишни мандати и се оказва необходимата експертна помощ на общините за насърчаване на гражданското участие, осъществяване на прозрачност в управлението за подпомагане процеса на създаване на гражданско общество [.

Специалистите по връзки с обществеността, обединени в Асоциацията на специалистите по комуникации в общините в Република България, отчитат, че упражняват професия, която налага да контактуват с много хора и им дава възможност да влияят на общественото мнение. Това изисква дейността им да бъде подчинена на регламентирани морални норми на професионално поведение. През 2003 г. АСКО прие Етичен кодекс, който се спазва от членовете на Асоциацията и досега няма разгледани случаи на поведение, уронващо престижа на професията.

Първото участие на представител от общината бе в семинар на тема „Публичност и прозрачност на проектите финансирани от европейските програми през новия програмен период 2014-2020 г.” и като член присъства на XII-то Общо събрание на Асоциацията на 18 и 19 април 2013 г. в гр.Самоков.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ