Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.04.2013]

СЪОБЩЕНИЕ

гр. Ихтиман, 08.04.2013 г.

Днес се проведе пресконференция с представители на медии с цел информиране на обществеността за предстоящите планирани дейности в рамките на изпълнение на проект “Нова възможност за грижа в дома”, финансиран по схема BG051PO001-5.1.04 “Помощ в дома” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Проектът има за цел да обособи Звено за услуги в домашна среда – Ихтиман, което ще предоставя социални услуги в рамките на 1 година, считано от 01.06.2013 г. до 31.05.2014 г. За този период ще бъдат наети 20 безработни лица и обучени за длъжностите домашен санитар (16 човека), социален асистент (3 човека) и социален работник (1 човек). Домашният санитар ще извършва услуги в 2 направления – за извършване на дейности за лична помощ (8 човека) и за извършване на комунално-битови дейности (8 човека). Стойността на проекта е 153 301 лв.

Звеното ще предоставя следните услуги:

• почасови услуги за лична помощ на нуждаещите се лица – поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, помощ при вземане на предписани от лекар лекарства, рехабилитационни и др. специализирани услуги, придружаване до детско или учебно заведение, до болнично заведение или месторабота и др.

• почасови услуги за комунално-битови дейности – пазаруване, поддържане хигиената в жилищните помещения на ползвателите на услугата, извършване и/или съдействие за дребни битови ремонти, извършване на административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на потребителя и др.

• почасови услуги в подкрепа на социалното включване на обслужваните лица и оказване на помощ в общуването и в осъществяването на социални контакти - придружаване при посещения на изложби, концерти и др., помощ при писане на писма, заявления и др. административни документи и подаването им до съответните институции и др.

Потребители на услугите на Звеното ще бъдат лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, в това число и деца, както и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. Социалните услуги ще бъдат предоставяни в домашна среда според индивидуалните нужди на потребителите на основание извършена социална оценка на потребностите от почасови грижи от експерти на Дирекция “Социално подпомагане”. За ползваните почасови услуги лицата заплащат минимални такси, изчислени на база дохода на лицето.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Ихтиман носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ