Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.03.2010]

ДЕЦАТА НА ИХТИМАН ПЕЯТ И ТАНЦУВАТ ЗАЕДНО

На 26 февруари 2010 г. в салона на СОУ „ Христо Ботев” се състоя голям пролетен концерт под надслов: „Децата на Ихтиман пеят и танцуват заедно”. С това събитие бе отбелязан краят на проекта:„Повишаване възможностите за образователна интеграция и социализация на децата от ромската общност в детските градини на град Ихтиман”. В продължение на 14 месеца по този проект работиха ОДЗ „ Гьончо Белев”, ОДЗ „Здравец” и ЦДГ „Радост”. През цялото време децата от двата етноса под ръководството на своите учителки участваха в редица открити педагогически ситуации, участваха в спортни състезания, в традиционните тържества в детските градини, в общински празници и концерти, подготвиха рисунки и апликации за изложби и др. С финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и Община Ихтиман беше обогатена игровата база в детските градини, обогатени бяха кътовете по интереси, обновени бяха спортните съоръжения и уреди, закупени бюха компютри, принтери, озвучителни уредби, мултимедийни продукти, съвременни нагледни материали по безопасност на движението, нагледни материали и др. По проекта бяха назначени три помощник- учителки от ромски произход, които бяха в помощ на деца, родители и учители. По време на проекта бяха организирани обучителни семинари и тренинги на учителите и директорите от детските градини, по време на които те получиха експертно съдействие за практическо прилагане на интеграционни дейности и трайни умения за работа в мултиетнически групи. Беше постигната основната цел на проекта, а именно подкрепа на образователната интеграция и социализация на децата от ромската общност, усвояване на книжовния български език и навици, които ще им осигурят равни шансове за бъдещото им образование.

В концерта взеха участие и децата от подготвителните групи в СОУ „Христо Ботев” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и групата за ромски фолклор към училището, водена от г-жа Райна Колева.

С красивата пролетна украса, с много песни и танци, децата на Ихтиман, водени от учителката Мария Вакарелийска и клоуна бате Олег, посрещнаха пролетните празници и показаха, че те могат да живеят заедно. Своето пролетно настроение те предадоха на своите родители и гости, които присъстваха на това събитие.

Елка Кърлева

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ