Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.03.2010]

БАБА МАРТА В ОУ”ДИИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”

През ноември 2009г. двете неправителствени организации „Алианс за регионални и граждански инициативи” и “Сдружение на жените” – с. Искра, стартираха изпълнението на проект „Всички сме еднакви, всички сме различни”, финансиран от Фонда за подкрепа на НПО – България. Последният се администрира от Фондацията за реформа в местното самоуправление и Фондация „Еко общност”. Проектните дейности ще се реализират в продължение на 12 месеца и обхващат 4 училища от Ихтиман Силистра и Ситово, а именно: ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и ”Димчо Дебелянов” в гр. Ихтиман , ОУ „Стефан Караджа” с. Искра, ОУ «Отец Паисий” в гр Силистра.

Проектът е своеобразно продължение на инициативата на Съвета на Европа «Всички сме различни, всички сме равни», проведена през 2007 г. Тази кампания акцентира върху спазването на човешките права, зачитане на многообразието и социалното включване във всички аспекти на живота. В нея участваха 42 държави – членки на Съвета на Европа, между които и България.

Проектът „Всички сме еднакви, всички сме различни” е насочен най-вече към ограничаване проявите на дискриминационно поведение по етнически признак и неспазване на човешките права в образователната система. С тази цел през месец февруари 2010г. преподаватели от начална училищна степен преминаха специализирано обучение за въвеждане на неформално интерактивно обучение (образователен театър). Методиката е разработена от Док. Огнян Никитов и Доц. Док. Даниела Тасевска от ВТУ”Св. Св. Кирил и Методий”. При нея се прилагат игрови форми за размяна на статуквото между етническите общности. Така участниците емоционално «влизат в ролята» на другия и започват да виждат и усещат света с «неговите сетива». Методиката ще бъде прилагана в училищата, включени в проекта в рамкита на учебната година.

Проектът предвижда и мултикултурни занимания под надслов „Детски партита по толерантност” с участието на смесени групи деца от избраните училища и родители от Ихтиман, Ситово, Силистра. Точно такава проява се проведе на 1 март в училище ”Димчо Дебелянов” в гр. Ихтиман с участието на деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий. Тя беше посветена на посрещането на Баба Марта и премина с много танци, стихове и забавления съвместно изпълнени от децата. На събитието присъстваха учители, родители, представители на отдел”Образование” към Община Ихтиман.

Предстои провеждането на още културни, образователни и спортни събития между ученици от двете училища

Ръководител на проекта и координатор за Ихтиман

Цветелина Нешкова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ