Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.03.2013]

3 МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

С Тържествен молебен в храм „Успение Богородично” в 10.00 ч. започна празничният ден в Ихтиман. На Централния площад се стекоха десетки граждани, които гледаха народните хора, изпълнени от малките танцьори към читалище „Слънце” под съпровода на Духовия оркестър. Всички се включиха в Празничното шествие, което премина през града, за да достигне до местността „Кръста” и паметника на освободителите.

Водещата на тържеството след кратък рецитал, даде думата на кмета на община Ихтиман г-н Калоян Илиев. В речта си пред събралото се гражданство той каза:

„Уважаеми съграждани,

Историята помни много…. Помни жестокостта в миналото, помни саможертвите и битките.

Помни храбростта и силния дух на онези, които са пролели кръвта си в името на нашето Отечество. Дълъг бил пътят на България към свободата… И труден, и страшен…И кървав! През хиляди премеждия, през хиляди страдания, и през хиляди смърти!

Но идва една от най-съкровените дати в календара на българската национална история. Бих казал дата свещена – денят на българското Освобождение.

Днес ние отбелязваме 135-та годишнина от онзи паметен 3 март 1878 година, когато Санстефанският мирен договор не само увенча с успех края на освободителната Руско-турска война, но и възвести възкръсването на българската държава из небитието на петвековното османско владичество.

Без 3 март, без Санстефанския мирен договор нямаше да го има нито Съединението от 1885 г., нито Деня на българската независимост от 1908 година. Нямаше да ги има тези многобройни успехи на възобновената тогава българска държава.

В тези празнични дни свеждаме чела в знак на признателност към хилядите руски воини между които са и генерал Гурко, генерал Шувалов, ротмистър Баранов, благодарение на които Ихтиман се освобождава на 29 декември 1877 година.

Дълбок поклон пред паметта на героите!”

Г-н К. Илиев съобщи, че ще започне работата по новия паметник, за който има одобрен проект и беше отворена набирателна сметка. „Надявам се, че след една година вече ще бъде изграден, за да се съберем тук на тази дата!” – каза още той.

Бяха поднесени венци и цветя от общинското ръководство, Общински съвет, политически партии, учебни заведения, клубове, граждани. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите. Малки и големи развяваха гордо националното знаме! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ