Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.02.2013]

ОБЯВЛЕНИЕ

гр. Ихтиман, 01.02.2013 г.

Във връзка с изпълнението на проект № BG051PO001-5.1.04-0172 “Нова възможност за грижа в дома”, финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG051PO001-5.1.04 “Помощ в дома”, Община Ихтиман уведомява, че е открита процедура за включване на желаещи хора от общината като потребители на социалната услуга.

Услугите са насочени към:

– лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, в това число деца с трайни увреждания;

– възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Социалните услуги се предоставят в домашна среда от социален асистент съобразно индивидуалните нужди на потребителите на основание извършена социална оценка на потребностите от почасови грижи. Оценката се извършва от Дирекция “Социално подпомагане”.

В рамките на Звеното за услуги в домашна среда ще се извършват почасови услуги, включващи следните дейности:

– дейности за лична помощ, в това число и дейности с медико-социална насоченост – помощ за поддържане на личната хигиена, помощ при хранене, при взимане на лекарства, помощ при рехабилитационни или други специализирани услуги, придружаване до детско, учебно, болнично заведение и др.

– дейности за социална подкрепа и социално включване – помощ при общуване и поддържане на социални контакти, развлечения, занимания в дома и извън него, придружаване при посещения на културни събития и др.

– комунално-битови дейности – пазаруване, поддържане на хигиената в жилището, извършване или съдействие за дребни битови ремонти, приготвяне на храна с продукти на потребителя и др.

Участие в проекта могат да вземат само лица, които не са потребители на тези услуги по проекти или по други програми.

За ползване на социалната услуга по настоящата схема за безвъзмездна финансова помощ потребителите заплащат месечна такса, която се равнява на месечния брой получени часове за услуги, умножени по съответната диференцирана часова ставка, като последната се определя съобразно гарантирания минимален доход (ГМД) по следната методика, приета с Решение № 162 от 22.06.2012 г. на Общински съвет – Ихтиман, както следва:

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от ГМД – 0,22 лв./ч.

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от двукратния размер на ГМД – 0,24 лв./ч.

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от трикратния размер на ГМД – 0,29 лв./ч.

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от четирикратния размер на ГМД – 0,33 лв./ч.

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от петкратния размер на ГМД – 0,40 лв./ч.

– За потребители, чийто доход е равен или по-нисък от шесткратния размер на ГМД – 0,44 лв./ч.

Потребителите с доходи, надвишаващи шесткратно ГМД, ползват услуги по проекта, като заплащат пълната цена на услугата – 2,20 лв./ч. Потребителите деца, ползващи услуги по проекта, не заплащат такса. За информация – месечният размер на гарантирания минимален доход (ГМД) е 65 лв., определен с Постановление № 6 от 15.01.2009 г. на Министерския съвет.

Всички желаещи да ползват предвидените по проекта социални услуги в срок до 31.03.2014 г. могат да подадат следните документи на деловодството на Община Ихтиман на адрес: гр. Ихтиман, ул. “Цар Освободител” № 123:

1. Заявление по образец;

2. Лична карта /копие/;

3. Декларация за доход по образец;

4. Решение на ТЕЛК /копие/ и/или копие от медицинска епикриза, медицинско удостоверение от личен лекар за необходимостта от грижи в домашна среда.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Ихтиман носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ