Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.05.2017]

21 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път той се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди. В България денят се отбелязва от 1992 година. В този ден, третата седмица от май, се извършва възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

Какво символизира червената панделка?

В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента, създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Тя е символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи с ХИВ и СПИН. Червената панделка е емблема на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява техните усилия в борбата срещу болестта. Нейният червен цвят символизира любовта и капчицата кръв, която се взема при изследването, а също и като предупреждение - да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Данните на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. сочат, че 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. От началото на миналата година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица.

През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици, като процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва.

От новорегистрираните ХИВ серопозитивни 34% са сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 г., а най-възрастният - на 64 г.

По-голямата част от новоинфектираните лица с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони: София – 79; областите Пловдив – 27; Варна – 15; Враца – 9; София област - 7; Плевен – 6; Пазарджик – 5; Бургас – 4; и Стара Загора – 4.

Над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в съществуващите в България 14 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17 мобилни медицински кабинета, което говори за тяхната ефективност. През първите девет месеца на 2016 г. над 263 900 души са се изследвали за ХИВ в КАБКИС и във всички лаборатории, лечебни и здравни заведения на страната.

Какво е СПИН?

СПИН е Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност. Заболяването се причинява от вирус /ХИВ/, който разрушава защитната система на организма и той губи способността си да се бори срещу болестите.

Как става заразяването?

ХИВ /човешкият имунодефицитен вирус/ се пренася чрез телесните течности - кръв, сперма, вагинален секрет, майчино мляко. Пътищата на предаване на инфекцията са:

 Полов: при хомо- или хетеросексуални контакти със заразен човек, без да се използва презерватив;

 Кръвен: при използване на общи игли, спринцовки или нестерилни режещи инструменти /ножчета за бръснене, пробиване на уши, татуировки и други/;

 От инфектирана майка на нейното дете /по време на бременността, раждането или кърменето./

Заразените лица може да изглеждат и да се чувстват напълно здрави дълги години, но да предават вируса на други!

Как не можем да се заразим с вируса на СПИН?

 При ежедневните битови контакти: разговор, ръкостискане, приятелска целувка;

 При общо домакинство: общи прибори и съдове за хранене, общо спално бельо;

 При ползване на обществени бани и тоалетни;

 При ухапване от комари и други насекоми.

Начините за предпазване от инфектиране са:

 Избягване на случайни полови контакти /сексуални връзки/;

 Употреба на презерватив /при всякакъв вид сексуален контакт/;

 Употреба на индивидуални игли, спринцовки, режещи и пробождащи инструменти.

РЗИ - Софийска област

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ