Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.10.2016]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПРЕЗ ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН. ПРОТИВОПОЖАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПО УСТРОЙВАНЕТО НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ОТОПЛИТЕЛНИ ПРИБОРИ

Започва отоплителен сезон 2016/2017 г. В тази връзка РСПБЗН – Ихтиман припомня някои нормативни изисквания при поддръжка на отоплителните инсталации:

- Преди настъпване на есенно-зимния период отоплителните уреди и съоръжения се проверяват и при необходимост се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност.

- Комините и димоотводните тръби се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност.

- Извършените мероприятия за осигуряване на ПБ на отоплителните уреди и съоръжения се удостоверяват с протокол с изключение на многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

При експлоатацията на отоплителните уреди и съоръжения не се разрешава:

1. Използването на неизправни инсталации, уреди и съоръжения, както и в несъответствие с техническите изисквания за техния монтаж и експлоатация;

2. Употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване;

3. Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите;

4. Използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи;

5. Принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините;

6. Повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили;

7. Оставянето без наблюдение на печки с твърдо, течно и газово гориво и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);

8. Разполагането на локални отоплителни уреди и на димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m, от конструктивни елементи, стенни покрития и др.

Спазвайки тези нормативни изисквания през предстоящият отоплителен сезон вероятността да възникне пожар или друг инцидент вследствие използването на местни отоплителни прибори значително ще намалее.

Н. Найденова, мл. инсп. РСПБЗН – Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ