Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[28.07.2016]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ТЕХНИКА ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВА

В разгара сме на жътвената кампания. За прибиране на реколтата се използва много на брой и различна по вид техника. Често се случва тази техника да аварира и да се наложи извършването на ремонтни дейности в блока на място. Това, обаче, е свързано с опасност от възникване на пожар.

За да се предотвратят нежелани последици, трябва да се спазват определени противопожарни правила:

- По възможност осигурете изкарване на техниката от житния блок на пожарообезопасени места извън посевите и стърнищата;

- При възникване на авария или техническа неизправност и невъзможност от преместване на земеделската техника от мястото на аварията е необходимо преди да се пристъпи към ремонтните дейности да се почисти техниката и района от посевите и се извърши изораване в радиус 50 метра на ивица с широчина най-малко 10 метра. За предстоящите ремонтни дейности е необходимо да се информира РС „ПБЗН” -Ихтиман.

Напомняме, че водачите на земеделската техника са задължени да извършват ежедневни технически прегледи за цялостното й състояние и могат да започнат работа само след като установят нейната техническа изправност. След приключване на работа техниката се почиства ежедневно от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.

Считаме за нужно отново да заострим вниманието на всички граждани за съществуващата законова забрана относно паленето на стърнищата след прибиране на зърното от полето. Нарушителите ще бъдат санкционирани!

Н. Найденова, младши инспектор

РС „ПБЗН” - Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ