Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.05.2016]

ДНЕС ПРАЗНУВА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Ихтиман отбелязва патронния си празник днес. Честването по традиция започна с издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. Гости на тържеството бяха: г-н Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман, г-жа Даниела Митева, зам.-кмет на Община Ихтиман, г-жа Валентина Петрова, гл. специалист „“Образование и здравеопазване”, г-н Атанас Кузманов, изп. директор на фондация „Кузманов”, проф. Светла Коева от Българска академия на науките, г-жа Надя Кантарева – Барух, директор на Национално издателство „Аз Буки” при Мнистерство на образованието и науката.

В речта си пред събралите се гости, колеги, ученици и родители, директорът госпожа Звезделина Разсолкова обърна внимание върху трайния отпечатък, който делото на Светите братя оставя не само върху Източна Европа, а и белязва културната граница на континета:

„През Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий. В съвременната терминология този ден би могъл да бъде определен като волята на формиращото се през Възраждането гражданско общество в етническите граници на поробената българска държава…

Съвременният празник за Св.св.Кирил и Методий е специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя. В годините на засилен интерес към историческо ни минало, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 г., това признание идва и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа…”.

Нека продължим делото на светите братя Кирил и Методий със здраве, вяра в успеха и непресъхващи сили! Честит празник на всички! – каза още г-жа Разсолкова в края на речта си.

Прочетен бе полученият поздравителен адрес от началника на Регионален инспекторат по образованието – София регион г-н Христо Андреев. Поздрави от името на кмета г-н Калоян Илиев поднесе г-н Георги Илиев, зам.-кмет, като високо оценена бе работата на обединяващата фигура в едно училище – директора г-жа Разсолкова.

Своите положителни отзиви за съвместната си дейност споделиха и г-н Атанас Кузманов, г-жа Надя Кантарева – Барух, както и проф. Светла Коева. Те са работили по съвместни проекти, единият от които „Заедно напред” отбеляза финализирането си днес. Освен литературно-музикалната програма, подготвена за Деня на братята Кирил и Методий, днес бе и празник на знанието.

Първокласниците пяха, второкласници рецитираха стихове, останалите ученици пък се включиха в занимателни игри, целящи да проверят знанията. Младите специалисти от Института за български език при БАН, чиято мисия са фундаменталните, научно-приложните и експертните изследвания на българския език и определянето на националната езикова политика, с много внимание и усмивки подходиха към любознателните деца. Всяко от тях получи грамота.

Празникът завърши с народни хора в изпълнение на две групи възпитаници от свободноизибираемата подготовка „Народни танци и ромски фолклор”, облечени в красиви стилизирани носии.

Повече за проекта "Заедно напред" можете да прочетете и да чуете тук: http://bnr.bg/post/100676396/integracia-chrez-obrazovanie-e-celta-na-iniciativata-zaedno-napred

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ