Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[14.04.2016]

ИХТИМАНСКИ НОСИИ И ПИСАНИ ЯЙЦА ПОКАЗВА ЕТНОГРАФСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ В ПАЗАРДЖИК

На 27 април 2016 г. от 13.30 ч. в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик ще бъде открита гостуващата изложба „Етнография на Ихтиманския край”.

Тя е създадена през 2010 г. по поръчка на Исторически музей - Ихтиман от художествено ателие „Антония Лафчийска” с ръководител Елза Балджийска и представя традиционните носии от района.

Посетителите ще имат възможност да видят зимни и летни традиционни носии, младоженска и булчинска носия, както и носия от Самоковско.

Изложбата е придружена и от колекция на ИМ-Ихтиман на традиционни писани яйца. В Ихтиман е запазена традицията да се изписват яйца за Великден с пчелен восък върху бяло яйце. С колекцията си от писани яйца музеят участва в редица международни фестивали и изложби - Национален етнографски музей София, Етнографски музей - Варна, Регионален етнографски музей - Пловдив, Музей за история на София, Исторически музей - Етрополе, Етнографски фестивал на занаятите - Будапеща, Унгария, Български културен институт - Берлин, Германия, Дом на нациите - Москва, Русия, Национален музей - Прага, Чехия и др.

В изложбата ще видите два модела на писане – боядисани червени яйца с геометрични фигури и отстранен восък, както и бели, рисувани с цветен восък с флорални мотиви. Голяма част от образците са изрисувани от майсторите-сътрудници на музея - Мариела Иванова и Вяра Колчева.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с демонстрация на изписване на яйца по традиционна технология, характерна за региона на Ихтиман.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 27 май 2016 г.

Източник:http://pa-media.net

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ