Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.03.2016]

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДНЕС В ИХТИМАН

В 10:30 ч.в градския храм „Успение Богородично” започна Благодарственият молебен, отслужен от ставрофорен иконом архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия Йосиф Серев и енорийски свещеник протойерей Виталий Велков. В молитва бяха споменати загиналите и бе отправена благодарност към Бог за свободата на Отечеството ни.

Гражданското шествие бе с начален час 11:00 ч., но преди да тръгне от Централния площад към местността „Кръста”, български хора извиха танцьорите от ансамбъл „Слънце” под съпровода на Духовия оркестър.

Стотици родолюбиви българи със знамена и цветя се вляха в процесията, която премина през града, за да стигне до паметника на Освободителите. Тържеството пред огромния бял кръст, започна с химна на Република България. Велина Минева, директор на Исторически музей – Ихтиман припомни на присъстващите за преживяните изпитания от населението в града и околните села, посочи примери на духовно величие и патриотична саможертва. „Споменът за тези велики моменти ни дават самочувствие и осмислят през вековете нашата национална идентичност” – каза още тя.

Тържествено слово произнесе кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев:

„Уважаеми съграждани!

На днешния ден българският народ празнува своето Освобождение…

На трети март 1878 година България възкръсва от пепелта на робството и поема по пътя на свободата и независимостта. На този ден отдаваме почит на загиналите руски войници и български опълченци, заплатили с пролятата си кръв Освобождението. Всички, които паднаха по бойните полета, остават безсмъртни.

Днес, с гордост и признание си спомняме и за първите строители на новоосвободената си родина, които са отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна идентичност…

Скъпи ихтиманци, преди две години имах честта да открия този паметник, посветен на Освобождението на България и на Ихтиман. Тук на това място, където преди 138 години нашите предци са посрещнали своите освободители, сега изграждаме параклис. За поколенията, които идват след нас, паметникът и параклисът ще бъдат символи на признателност и родолюбие, на духовност и преклонение. Те ще напомнят, че България е вечна, че има славно минало и ще пребъде във вековете!”

Стихове с патриотична насоченост рецитира Катлин Спасова.

Бяха поднесени венци и цветя от: Община Ихтиман, Общински съвет – Ихтиман, ПП ГЕРБ, СДС, БСП, Коалиция „Народен съюз”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, СОУ „Христо Ботев”, ПГ „Васил Левски”, ОУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Христо Смирненски”, ДЦДУ „Антония Лафчийска”, ОДЗ „Здравец”, ОДЗ „Гьончо Белев”,ЦДГ „Радост”, Младежка неправителствена организация „Център за бъдещо развитие”, граждани. С думите „Нека на трети март да сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запазили огъня на националното пробуждане и възраждане” всички присъстващи бяха приканени за минута мълчание и падане на колене. Дълго след като тържествената част завърши, прииждаха малки и големи, за да поднесат своята китка с цветя.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ