Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.12.2015]

ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА „МБАЛ – ИХТИМАН”

Проектът „Намаляване на вредните емисии и подобряване енергийната ефективност на сгради и съоръжения на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД – Стационар; Рентген и детско отделение” бе финализиран. Днес г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман и д-р Ивка Георгиева, управител на МБАЛ тържествено прерязаха лентата, символизираща приключването на дейностите по обновяването на Многопрофилната болница за активно лечение. На събитието, съпътствано от водосвет, извършен от отец Йосиф и отец Виталий, присъстваха както зам.-кметовете Тони Кацаров и Георги Илиев, така и лекари, медицински персонал и екипи от болничното заведение.

По проект „Намаляване на вредните емисии и подобряване енергийната ефективност на сгради и съоръжения на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД – Стационар; Рентген и детско отделение” бяха извършени дейностите: топлоизолиране на фасадни стени, таванска плоча и под на партерния етаж, подмяна на старата дървена с нова ПВЦ дограма, подмяна на улуци и водосточни тръби, полагане на нова фасадна мазилка и нов цокъл за сградата на Стационара. Строително-монтажните работи по сградата на Рентгена и детското отделение се състояха в топлоизолиране на външни стени и покрив, както и подмяна на дограмата. В проекта са включени и мерки за автоматично управление.

Общата цел на проекта, както се подразбира от наименованието му, е да се намалят вредните емисии и да се подобри енергийната ефективност на сградите. Обновяването и ремонтирането им ще допринесе за осигуряването на по-благоприятни условия за престой на пациенти, подобряване условията на труд на персонала. След приключването му ще се намали потреблението на енергия (електро и топлоенергия) и на преките разходи за енергия в болничното заведение, като ще се реализират финансови икономии.

В резултат от изпълнените проектни дейности очакваният размер на годишната редукция на емисии е 17,19 t CO2 за двете сгради, по данни на специалисти. С енергийното оползотворяване на дървесната биомаса като възобновяем енергиен източник произвеждащ евтина топлинна енергия, се реализират и редица други екологични ефекти за населеното място.

Основните предимства, които този проект има са:

- до 50% по-ниски цени на услугата, в сравнение с другите възможности за отопление , каквито са природен газ, дизелово гориво или газьол;

- по-голям комфорт на отопление, тъй като има възможност за регулиране на отоплението във всяка стая;

- изгарянето на дървесна маса при високоефективна технология подобрява екологичната обстановка в града, защото не се изхвърлят сажди, пепел и други причинители на смог;

- значително се подобрява чистотата на атмосферния въздух в града и спестяванията на общината за един отоплителен сезон ще са по -големи.

Предвид естеството на интервенцията, а именно инвестиции в Дълготрайни материални активи и то със значителен живот на експлоатация, може категорично да се каже, че проектът ще има трайно въздействие върху всички целеви групи.

Очаква се ремонтът и реконструкцията, които са направени на сградите, да осигурят тяхната стабилност и удобство за обслужващия персонал и пациентите за години напред. Изпълнението на този проект ще има трайно въздействие върху всички, които ползват, посещават и работят в обновените и модернизирани помещения. Създаването на по-естетична и безопасна инфраструктура е показател за приоритетното значение на здравеопазването и влияе стимулиращо на отношението към превръщане на Община Ихтиман в привлекателно място за живеене. Освен това, по косвен начин персоналът и потребителите на болничните услуги се мотивират за постигане на по-добри резултати, у тях се създава чувство на отговорност за опазване на имуществото и стремеж за поддържане на естетика в заобикалящата среда. Целевите групи ще имат достъп до качествени болнични услуги и осигурен комфорт в болничните стаи и отделения, независимо от пол, социална и етническа принадлежност. Конкурентоспособността на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД ще се повиши и реално изпълнението на проекта ще се отрази благотворно и стимулиращо за развитието на общината и региона. Това ще доведе до намаляване на миграцията към близките големи градове, откриване на нови работни места и подобряване средата на живот като цяло.

Проектът „Намаляване на вредните емисии и подобряване енергийната ефективност на сгради и съоръжения на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД – Стационар; Рентген и детско отделение” е на стойност 222 814. 97 лв. с ДДС.

Размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Национален доверителен екофонд възлиза на 189 392.72 лева, представляващи 85% от средствата, вложени в изпълнението му. Община Ихтиман участва със собствено финансиране от 15%, т. е. отделени са 33 422.25 лева. Придобитите активи, след реализацията на проекта, ще са общинска собственост, предоставена за управление и стопанисване на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ