Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[14.10.2015]

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ, Г-Н БОЙКО БОРИСОВ ПРИСЪСТВА НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РЕКОНСТРУИРАНАТА КОМПРЕСОРНА СТАНЦИЯ „ИХТИМАН“ И ИЗГРАДЕНИЯ НОВ ГАЗОТУРБИНЕН АГРЕГАТ

„Другата седмица започваме разширяване в Чирен, за което се говори от десетилетия, но не знам защо не се правеше.” Това заяви Министър-председателят на Р. България, г-н Бойко Борисов, който бе сред официалните гости на церемонията за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат, състояла се на 13 октомври 2015 година. Борисов потвърди, че 100% от газопроводите в България ще бъдат държавни.

Министърът на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова подчерта, че инвестициите в газопреносната мрежа са инвестиции в енергийната сигурност на България и Югоизточна Европа. 34 милиона лева струва модернизацията на компресорна станция "Ихтиман" и нейното откриване днес е доказателство, че в България икономиката се развива. Обновяването на други четири компресора, разположени по турската граница, възлиза на над 200 милиона лева.

България ще отстоява позицията си да бъде газоразпределителен център. С днешния капацитет тези 10 мегавата на новия компресор и със старите около 20, ние можем да избутаме милиарди кубически метра газ, подчерта Георги Гегов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Според него, благодарение на новите сондажи, които "Булгартрансгаз" започва в Чирен, от следващата година капацитетът на хранилището ще бъде повишен от 4,2 милиона кубически метра на над 5 милиона дневно.

Областният управител на Софийска област Росица Иванова присъства на официалното откриване на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат. Сред официалните гости бяха г-н Кенет Хаят, заместник-секретар на Департамента по търговия на САЩ, народни представители от 43-то Народно събрание, представители на фирмата изпълнител на проекта и медиите, много гости и служители на станцията.

„Интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, добави Министър - председателят г-н Бойко Борисов.

Източник: http://www.sofoblast.government.bg/bg

13.10.2015 г.

Още информация вижте тук

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ