Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[23.05.2015]

АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПО СЛУЧАЙ 180-ГОДИШНИНАТА НА ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

Камбанен звън възвести пристигането на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий – викарий на Софийската Света митрополия на 23 май 2015 г. Като домакин излезе да го посрещне Архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев.

По случай 180-годишнината от построяването и освещаването на храм „Успение Богородично” в град Ихтиман с нетърпение миряни очакваха още от 8:00 часа началото на архиерейска Света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство, като в съслужение с него участваха: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Йосиф Серев, ставрофорен иконом Георги Георгиев, гр. Костенец, енорийски свещеник протойерей Виталий Велков, протойерей Стефан Палийски от Габровица, протойерей Антон Апостолов от Момин проход.

След края на богослужението Архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев разказа за създаването на храма и годините до днес, устоявайки във времето. Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий се обърна към изпълнилите храма богомолци с думите: „Незнайно колко хора са отправяли молитви към Бога през тези 180 години и са идвали за да го славословят и да се извършват тайнствата на Светата църква. С тези молитви са пропити стените на този храм… Нека в този ден да утвърдим и запазим този храм като светлина, като фар по пътя към царството Божие… Имам приятното възложение от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит да предам поздрави на всички вас, с пожелания за здраве, сили, благоденствие и този храм, на това място, да пребъде! Амин!”

На Негово Светейшество бе изпратен огромен букет от червени цветя в знак на благодарност.

Кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев също поздрави с годишнината: „ 180 години никак не са малко.Благодарим на тези, които са дали от себе си, за да го има храма, защото вярата е тази, която ни е съхранила през вековете като християни и като народ… Честит празник!”

Гостите на храма „Успение Богородично” в Ихтиман с интерес разгледаха откритата на 19 май експозиция „История на образованието” в сградата на първото училище, построено със средства на църквата и помощи, събрани от граждани през 1862 година.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ