Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.05.2015]

ОТКРИВАНЕ НА ЕКСПОЗИЦИЯ „ИСТОРИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО”

„В навечерието на един от най-светлите празници 24 май, ден, в който почитаме силата на просветата и се покланяме пред магическата мощ на писменото слово, се намираме на едно свято място за нас ихтиманци – в двора на църквата „Успение Богородично” и пред първото светско „Св. Георгиевско училище”. Но защо се намираме точно тук ? Защото подрастващите поколения трябва да знаят и никога да не забравят, че именно от тук, в Ихтиман, преди 153 години през далечната 1862 година, в годините на безпросветно тъмно иго се появява първата специална сграда за училище в Ихтиман. Тази сграда била построена със средства на църквата и помощи, събрани от граждани. В по-късен етап, в училището се появила и първата библиотека. Тази малка сграда се превръща в символ на просветно и на читалищно дело.

Духът на просветно дело в нашия град го е имало още от 1825 година, когато се появява първото килийно училище с първия даскал Илия Глигов, който по-късно дарява своята къща на общината за училище. Много са учителите, които са подпомогнали развитието на образованието в града ни: Цветко Панев, Димитър Ралов, Михаил Сестримски, Антон Шопов и други. Чрез откриването на тази експозиция със заглавие „ История на образованието” в сградата на светското училище изказваме почитта си към дейците на образованието и културата, които не са позволили тя да загине. Позволете ми да изкажа своята благодарност към ставрофорен иконом архиерейския наместник на Ихтиманска духовна околия Йосиф Серев за готовността му за реализацията на този проект, за неуморния труд на учителите пенсионери, на кмета на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев за отделените средства за ремонт на сградата, на дарителите.

Днес ние вървим по отъпканите пътеки на нашите предци и продължаваме да носим в сърцата си тяхната любов към училище и родина!”

Реч на г-н Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман

Днешното събитие в двора на храма „Успение Богородично” бе отбелязано в присъствието на д-р Петър Беков, депутат в 43-то Народно събрание, г-н Христо Андреев, началник на Регионалния инспекторат по образование - София област, административното ръководство на Община Ихтиман и отделите по образование и култура, Историческия музей в града, директори, учители, ученици и много граждани. След откриването от г-жа Дана Янинска, председател на ОбС на пенсионерския съюз, отец Йосиф Серев отправи благослов „за многая лета”. Кметът г-н Калоян Илиев освен, че поздрави присъстващите, благодари за вложените усилия за осъществяване на идеята и поднесе на дарителите грамоти за приноса им към родолюбивото дело. А той получи символичен ключ от сградата на първото светското училище. Г-н Христо Андреев от РИО също поднесе своите поздравления.

Танцов ансамбъл „Слънце” с ръководител Анелия Нейкова при Народно читалище „Слънце” внесоха фолклорен музикален момент. Преди да бъде официално отрязана лентата на експозицията „История на образованието”, д-р Петър Беков и г-н Калоян Илиев засадиха дръвчета на входа на сградата. След плисването на менче с вода, всички нетърпеливо искаха да надникнат и да разгледат най-новата музейна сбирка на града.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ