Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.10.2014]

1028 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ ТРАЯНОВИ ВРАТА

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) организира честване по случай 1028-годишнината от победата на Самуил при прохода Траянови врата. Тази година се навършват и 1000 години от внезапната смърт на българския владетел при вида на ослепените от Василий II негови войници.

Знамената на организации от цялата страна се развяха на историческото място. С реч тържеството откри г-н Радостин Радев, кмет на Община Костенец. Инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на Община Ихтиман и зам.-председател на Общинската организация на СОСЗР се обърна към присъстващите:

„Уважаеми дами и господа,

Има мигове, които предопределят съдбата на един народ за поколения напред. Има събития, които бележат цели епохи от развитието на държавите и остават дълбоко запечатани в националната памет. За мен е чест да бъда тук, където преди 1028 години се води една от съдбоносните битки във вековния сблъсък между Българското царство и Византийската империя… Моралната сила на оглавеното от Самуил движение за независимост се изразява в неговото забележително постоянство, в непреходния стремеж за съхраняване на държавните институции и Българската патриаршия, в усилията за международно признаване суверенитета на България…”

В заключение инж. Кацаров поздрави Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за организацията на честването и допълни: „Надявам се да се превърне в традиция!”

Своите обръщения поднесоха и от Ръководството на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Генерал Златан Стойков, зам.-председател на СОСЗР предаде поздравления от името на председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Пред събралите се от цялата страна представители на общински организации на СОСЗР и граждани, старши лейтенант Михо Червенков разказа за ролята и значението на прохода през вековете, живота и военните подвизи на цар Самуил.

По инициатива на председателя на общинската организация на СОСЗР - Ихтиман полковник Симеон Васев членовете й посетиха крепостта, която е един от обектите на Историческия ни музей. В момента тя се възстановява с европейски средства по проект на Община Костенец, защото се намира в териториалния й обхват.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ